вівторок, 06 грудня 2016 05:25

На дні могили знайшли хрест
5

Ріта Барбера
Джер Булсара
Вільям Тревор
Вінничанин Андрій Соколов прийняв чернецтво після смерті дружини 1989 року. Його поховали на монастирському кладовищі
25 листопада в англійському місті Віндзор померла кузина й найкраща подруга королеви Єлизавети II 91-річна Маргарет Родс (праворуч від королеви). Єлизавета на рік молодша за Маргарет. Вони виросли разом і зберегли дружбу на все життя. У роки Другої світової війни аристократка Маргарет, закінчивши курси машинопису, працювала секретаркою в штаб-квартирі Секретної розвідувальної служби Великої Британії ­”Mi-6”. 1947-го була подружкою нареченої на весіллі Єлизавети й принца Філіпа. Сама вийшла заміж за письменника Дениса Родса. Народила чотирьох дітей.

30 листопада поховали схіархімандрита 92-річного Кирила, у миру — Андрія Соколова. З 1992-го був наставником Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря в Жмеринському районі Вінниччини.

— У батюшки боліли ноги. ­Почорніли від колін. Останні півроку їздив на інвалідній колясці. Але все одно ісповідував монашок, приймав людей, — говорить 42-річний Володимир Коляда з міста Калинівка. Понад 10 років був охоронцем і помічником духівника.

Андрій Соколов прийняв чернецтво після смерті дружини 1989 року.

— До нього в черзі стояли зо 300 чоловік. Навіть готель на чотири поверхи побудували для паломників. Був порадником у прийнятті важливих рішень. Міг порадити, чи варто шукати нову роботу, чи продавати квартиру, — розповідає Володимир. — П'ять років тому подарував мені іконку. З нею я поїхав на Майдан. 18 лютого, коли розстрілювали людей, сховався за огорожу і вийняв іконку. Її прострелив снайпер. Привіз її до батюшки. Показую. Ним стало трусити. Сказав: "Хто стріляв у цю ікону, довго жити не буде, і накладено прокляття на сьоме покоління його роду".

Священик знав п'ять мов — французьку, молдавську, румунську, грецьку, старослов'янську. Писав ікони. Спав три години на добу.

— Дуже любив годувати голубів і ­собак. Як його труну клали в могилу, над нею пролетіли чотири лебеді. Коли копали яму, на дні знайшли бетонний і металевий хрест, який спиляли за наказом радянської влади.

Поховали Андрія Соколова на монастирському кладовищі. Прощалися з ним більш як 6 тис. вірян.

Тетяна САРАХАН

Коротко

23 листопада в Іспанії не стало сенатора й колишнього мера Валенсії 68-річної Ріти Барбери. У жінки стався інфаркт. 24 роки вона керувала містом. Стала членом Народної партії. Барбера померла через день після того, як давала свідчення у Верховному суді у справі про відмивання грошей муніципальною групою Народної партії. Йдеться про корупційні схеми на загальну суму понад 200 тис. євро.

23 листопада пішов із життя 74-річний Микола Рудницький, рівненський журналіст і письменник, батько співачки Анжеліки Рудницької. Останні дні Микола Іванович був у комі. Чотири роки лежав паралізований, не міг ходити й говорити. За словами доньки, помер з усмішкою на вустах.

Ірландський драматург 88-річний Вільям Тревор помер 21 листопада. Його називали одним із кандидатів на Нобелівську премію з літератури 2016 року. Письменник тричі ставав переможцем британської літературної премії "Коста". 2002-го був нагороджений почесним лицарським титулом за внесок у літературу.

Мати британського музиканта Фредді Мерк'юрі 94-річна Джер Булсара померла уві сні 13 листопада.

— Матері не ­стало за 11 днів до роковин по Фредді, –каже Кашміра Кук, сестра Мерк'юрі. — Вона на 25 років пережила сина.

"Я познайомився з нею більш як 50 років тому. Тоді вперше прийшов у гості до Фредді, — пише гітарист Брайан Мей, колега Фредді Мерк'юрі по групі "Квін". — Джер присвятила життя чоловікові та дітям".

Джер Булсара овдовіла 2003-го.

Зараз ви читаєте новину «На дні могили знайшли хрест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути