четвер, 16 лютого 2017 11:17

Ворог народу

Автор: Володимир Казаневський
 

Народний депутат України 35-річна Надія Савченко назвала президента Петра Порошенка ворогом народу.

– Мій ворог той, хто ворог моєму народові, – сказала в інтерв'ю. – Прості люди кажуть, що живемо гірше з кожним днем. Так, я думаю, він – ворог народу. Збираюся боротися всіма законними методами, в тому числі – політичними

"Ворогом народу" римський сенат назвав імператора Нерона. У ніч на 19 липня 64 року той наказав підпалити місто, щоб надихнутися вогняною стихією. Спостерігав за лихом із безпечної відстані, грав на лірі й декламував поему про загибель Трої. Тільки через п'ять днів велів організувати порятунок людей. У підпалі звинуватив християн. У місті спалахнула чума. Проте імператор не зважав – розпорядився звести велетенський "Золотий палац" на згадку про пожежу.

Усе це підірвало економіку держави. Провінції були виснажені. Римляни повстали. Імператора збиралися публічно стратити. Нерон перерізав собі горло.

– Який великий артист гине! – його останні слова.

Термін "ворог народу" використали знову 1794 року під час Великої французької революції. Представники клубу якобінців Максиміліан Робесп'єр, Луї Антуан Сен-Жюст і Жорж Кутон видали декрет про реорганізацію революційного трибуналу. У ньому всіх незгодних з їхньою політикою назвали ennemi du peuple. Покарання – відрубування голови на гільйотині. За п'ять місяців стратили 1251 особу.

– Члени керівних установ партії кадетів, як партії ворогів народу, підлягають арешту і суду революційного трибуналу, – заявив Володимир Ленін 28 листопада 1917 року – через три тижні після Жовтневого перевороту.

"Соціалістична (громадська) власність (державна, колгоспна, кооперативна) є основою радянського ладу. Вона священна й недоторканна, і люди, що зазіхають на неї, є ворогами народу", – йшлося у статті 5 Конституції СРСР 1936-го. Упродовж наступних двох років за політичними звинуваченнями заарештували понад 1,7 млн осіб. Ворогами оголошували і членів сімей "ворогів народу". Їхніх дітей відправляли у спеціальні інтернати.

Список Enemy of the state – "вороги держави" – опублікувала газета Chicago Tribune 24 квітня 1930 року. Перелік склав директор Федерального бюро розслідувань Сполучених Штатів Америки Едгар Гувер. У ньому були найбільші на той час кримінальні авторитети: Аль Капоне, Франклін Ріо, Джек "Автомат" МакГарн, Джейк "Масний палець" Гузік, Джордж "Психований" Моран, Джо Айело, Майлс О'Доннелл, Джо Салтіс, Едвард О'Доннелл.

"Ворогами народу" в самопроголошеній Донецькій народній республіці назвали людей, які залишили свої домівки на окупованих територіях.

– Адміністрація ДНР має повний список недобудованих і покинутих будинків, – заявив "мер" Донецька 47-річний Ігор Мартинов у жовтні 2016-го. – Я б не хотів огульно це робити, треба підходити дуже чітко: хто справді наш ворог. Треба все це законодавчо прописати, і тоді вже повинно виникати питан­ня: якщо це ворог народу, зна­чить у нього конфісковується рухоме, нерухоме майно і стає народним.

Public Enemy – "Ворог народу" – кримінальна драма бельгійського режисера Метью Франсеса. Фільм вийшов у світовий прокат торік.

– Особливо небезпечний злочинець, убивця дитини Ґі Беранже виходить із в'язниці і знаходить притулок у монастирі абатства В'єльсара, – розповідає сюжет картини 52-річний Метью Франсес. – Жителі містечка і всі монахи абатства насторожено зустрічають "монстра" у стінах свого мирного анклаву. І тільки молодий чернець Лукас вірить у каяття Беранже. На його віру чекає серйозне випробування, коли на околиці абатства зникне дів­чинка. Молодий інспектор Хлое Мюллер протистоїть гніву городян і відновлює справедливість.

Public Enemy або PE – заснований 1982 року гурт із Лонг-Айленда. Створюють музику в жанрі хіп-хоп. Славу здобули завдяки текстам, що критикують засоби масової інформації та політичний режим США. Багато співають про проблеми афроамериканців.

"Ворог народу" – п'єса норвезького драматурга Генріка Ібсена (1828–1906). Написана 1882 року. Головний герой – лікар Томас Стокман. Він дослідив, що в лікувальні води рідного курортного міста потрапляють відходи з каналізації. Туристи починають хворіти. Стокман вимагає міську владу закрити водолікарню. В її облаштування вклали великі гроші, тому на аргументи Стокман не реагують. Лікаря називають "ворогом суспільства", звільняють із роботи. Викладачі відмовляються давати уроки його дітям. Стокман робить висновок: "Найнебезпечніші вороги істини і свободи – це згуртована більшість".

Прочитала я в газеті отаку пригоду,

Що віднині графомани – вороги народу.

Всіх поганців у обличчя мають знати люди,

Як побачать десь, то миттю віддавать до суду!

Позаймали, розумієш, всі місця на сайтах,

В інтернет понакидали сміття гігабайти!

Треба якось боротися із цим беззаконням!

Пишуть про якісь дурниці – кохання, безсоння…

Та кому любов ця треба і душевні муки,

Слід писати про ліричні ядерні сполуки,

Так писати, щоб в народу округлялись очі,

Вуха в'яли… Не дай Боже, буде рима "ночі",

Зразу в суд, і до в'язниці, щоб знали злочинці,

Як мистецтво плямувати подібним безчинством.

Графоманів безсоромних вже готовий список,

Хочеш цілим залишитись, то не сунь свій писок.

Лілія Ніколаєнко. Вірш опубліковано на сайті "Клуб поезії" у грудні 2012 року

Зараз ви читаєте новину «Ворог народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути