вівторок, 03 березня 2015 15:55

Треба зламати кланово-олігархічну модель. Тоді Україна рвоне вперед за три роки

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Люди під стінами Верховної Ради влаштували акцію проти політики уряду та Національного банку України, 23 грудня 2014 року. Одні вимагають відмінити рішення про скасування надбавок бюджетникам. Інші – реструктуризувати борги за валютними кредитами. Із падінням курсу гривні люди не в змозі їх виплачувати. Вимагають прив’язати виплати до фіксованого курсу. Акція проти зниження соціальних стандартів зібрала загалом близько тисячі мітингарів
Люди під стінами Верховної Ради влаштували акцію проти політики уряду та Національного банку України, 23 грудня 2014 року. Одні вимагають відмінити рішення про скасування надбавок бюджетникам. Інші – реструктуризувати борги за валютними кредитами. Із падінням курсу гривні люди не в змозі їх виплачувати. Вимагають прив’язати виплати до фіксованого курсу. Акція проти зниження соціальних стандартів зібрала загалом близько тисячі мітингарів

За 2014 рік українська економіка занурилася в системну кризу. Національна валюта девальвувала на понад 100 відсотків. Сильно зросли ціни на всі товари. Державний бюджет на 2015-й

натомість не передбачає збільшення зарплат і пенсій. А податки й тарифи на комунальні послуги зростуть. Влада закликає українців затягнути паски принаймні на рік.

– Уже 2016-го, сподіваюся, почнеться економічне зростання, – каже міністр фінансів Наталія ЯРЕСЬКО, 49 років. – Думаю, також вдасться провести дерегуляцію бізнесу, демонополізацію й лібералізацію ринків, відновити довіру інвесторів до країни.

Однак влада досі не розпочала реформ. Зокрема, не скорочує видатки на держапарат.

Прискорює економічне падіння війна на Донбасі.

Якого дна Україна може досягти? Коли це станеться? Чи зуміємо відштовхнутися від дна і рвонути вгору?

Небезпека досягти критичного для держави дна існує. Адже справжньої підтримки з боку Заходу немає. З одного боку, Росія наступає на Донбасі. З другого – Могеріні і Штайнмаєр (верховний представник ЄС з питань закордонних справ та міністр закордонних справ Німеччини. – "Країна") прагнуть налагодити стосунки з Москвою. Хочуть бачити її партнером. Росія ж жадає продовжувати наступальну операцію і при цьому отримати від Заходу легітимацію анексованого Криму.

ПУТІН ХОЧЕ, ЩОБ БУВ ТРЕТІЙ МАЙДАН. АЛЕ НЕ НАРОДНИЙ, А ОРГАНІЗОВАНИЙ КРЕМЛЕМ. Це для нього варіант остаточної дестабілізації України. От тоді було б повне політичне й економічне дно – крах державності. Сподіваюся, цього не станеться. МВФ обіцяє виділити Україні значну фінансову допомогу. Київ може розраховувати на підтримку Польщі, країн Балтії, Данії, Швеції, Великої Британії, Румунії. Ці держави, на відміну від Італії та Франції, – на боці України.

Українська економіка вже майже досягнула дна. Польща свого часу пройшла через подібний критичний момент. Але в еліт була політична воля міняти систему, а в народу – готовність терпіти труднощі. Якщо в Україні будуть ці два фактори, то кризу вдасться пережити, а потім буде стрибок уперед.

Ян ПЄКЛО, 62 роки, польський журналіст

Матимемо обурення суспільства, якщо президент і прем'єр не відповідатимуть викликам часу. Буде щось на зразок Майдану. Тільки більш жорсткого. Тоді владу доведеться міняти. Люди можуть вибухнути вже навесні 2015-го. Якщо переконаються, що ВКОТРЕ ОБРАЛИ НЕ ТИХ.

Олександр КОЧЕТКОВ, 59 років, політтехнолог

Україна вже майже досягла дна. Хоча може бути ще гірше. Проблема в тому, що 23 роки країною заправляють спекулянти. Треба, щоб до влади нарешті прийшли політики. А цим потрібно дохідливо пояснити: якщо не почнуть щось робити або не заберуться геть, їх просто знищать.

Віктор НЕБОРАК, 53 роки, письменник

Важко сказати, де дно для України. НАЙБІЛЬША НЕБЕЗПЕКА – НЕ ПУТІН, А ВНУТРІШНІ ПРОБЛЕМИ. Не змінилася система влади. Вона залишилася забюрократизованою і неефективною. Політики повинні робити все, щоб у народу довіра до них росла. Якщо кажуть українцям затягувати паски, то нехай покажуть на власному прикладі. Бо поки що бачимо тільки показові перельоти економ-класом прем'єра Арсенія Яценюка. А загалом ЕЛІТИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЖИТИ В РОЗКОШІ.

Андрій ЗОЛОТАРЬОВ, 49 років, політолог

Нині Україна не дна досягає, а моральних вершин. Люди демонструють свої найкращі якості й витривалість. Так, в економіці є серйозні проблеми. Але МВФ підготував програму фінансової допомоги. Базові потреби країни будуть закриті. Потрібна перемога на фронті. Зупинити ворога – найважливіше. Якщо це вдасться, ВЕСЬ СВІТ ДОПОМОЖЕ УКРАЇНІ ПІТИ ВПЕРЕД. Поки що час на нашому боці. Триває виснаження російської економіки. Відповідно, зменшуються можливості Москви фінансувати воєнну кампанію на Донбасі. Хоч би які були претензії до чинної влади, але своя влада завжди краща за чужу. Потрібна єдність – стиснути зуби й терпіти. А вищому керівництву необхідно приступити до реформ.

Олександр ПАЛІЙ, 41 рік, політолог

Україна вже перебуває в стані дефолту – всього державного сектора економіки і фактично банківсько-корпоративної сфери. Теперішня економічна модель вичерпала себе. Ситуація може погіршитися, якщо Україні не дадуть кредитів. Тоді обваляться всі сектори економіки.

Україна в змозі зробити ривок уперед, якщо змінимо кланово-олігархічну модель на європейську. Треба дати людям самим себе рятувати. Максимально заохочувати самозайнятість – нехай формується і розвивається середній клас. Передати повноваження й гроші на місця. Але для цього треба змінити владу. Україна відштовхнеться від дна і рвоне вперед десь за три роки.

Олег СОСКІН, 60 років, економіст

Яке дно ми дозволимо – такого й досягнемо. Не повинні дати погіршитися ситуації. Влада продемонструвала нездатність керувати країною. Не виходить у них, то треба гнати. Піднімати революційний прапор. Завдяки цьому прапору республіканська Франція розгромила всю Європу на зламі XVIII–XIX століть. Не бачу сенсу плакати й рахувати провали. Не варто слухати дурню, що третім Майданом скористається ПУТІН. Поки що він КОРИСТУЄТЬСЯ БЕЗДАРНІСТЮ ЧИННОГО КЕРІВНИЦТВА УКРАЇНИ. А мирний план Порошенка дедалі більше нагадує план президента Росії.

Ігор ЛОСЄВ, 59 років, філософ

В економіці немає дна. Вона бездонна. Можна продовжити руйнувати її й надалі. Що й робить уряд податками і бюджетними перерозподілами. Зрозуміло, що це – корупція.

Знижуватиметься рівень споживання та послуг. Люди не зможуть розвиватися. Не подорожуватимуть за кордон. Не матимуть грошей на освіту.

Багатіям вигідний хаос у країні, бо вони на ньому наживаються. ЗА ЦІЄЇ ВЛАДИ УКРАЇНА НЕ ВИЙДЕ З КРИЗИ. Адже та пов'язана з олігархами й державними компаніями-паразитами. Україну врятують тільки системні політичні зміни, перехід до реальної демократії. Те, чого вимагав Майдан.

Володимир ЛАНОВИЙ, 62 роки, колишній міністр економіки

Економічний спад прогнозують до середини 2015-го. Якщо правильно запустити реформи, все стабілізується, а потім почнеться підйом. Якщо ж люди не бачитимуть змін – насамперед зменшення рівня корупції, – то виходитимуть на протести. Для країни це – величезний ризик, бо на Донбасі триває війна. Протести можуть призвести до військового перевороту.

УКРАЇНЦІ НІКОЛИ НЕ МАЛИ ВЕЛИКОЇ ДОВІРИ ДО ВЛАДИ. ЗАВЖДИ СПРИЙМАЛИ ЇЇ ВОРОЖЕ. Тому політики мають пояснювати свої дії та бездіяльність. Поки що влада цього не робить. Люди не розуміють, чому мають терпіти, коли керівники держави не запускають реформ, натомість набивають собі кишені.

Віктор ТАРАН, 37 років, політолог

Зараз ви читаєте новину «Треба зламати кланово-олігархічну модель. Тоді Україна рвоне вперед за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути