середа, 19 жовтня 2016 10:56

Треба, щоб 200 провідних політичних і бізнесових сімей почали розмовляти в побуті українською

6 жовтня Верховна Рада відхилила "Проект закону про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора". Він мав змусити російських артистів, які хочуть гастролювати Україною, визнати територіальну цілісність нашої держави.

Війна з Росією триває два з половиною роки. Однак у нашій країні досі не ухвалили закони, які підтримували б українські засоби масової інформації, кінематограф, видавців. Не заборонена діяльність церкви Московського патріархату, служителі якої агітують за "русский мир" і підтримують бойовиків. Більшість народних депутатів і міністрів спілкуються між собою мовою агресора.

Чому "русский мир" досі живе в Україні?

Автор: REUTERS
  Поліція і Національна гвардія блокують за містом Бориспіль Київської області проукраїнських активістів, 25 липня 2016 року. Ті намагаються перешкодити ході, організованій Українською православною церквою Московського патріархату
Поліція і Національна гвардія блокують за містом Бориспіль Київської області проукраїнських активістів, 25 липня 2016 року. Ті намагаються перешкодити ході, організованій Українською православною церквою Московського патріархату

УСЕ ПОЧАЛОСЯ З РЕЛІГІЇ. Першим актом завоювання української Русі було знищення Києва як центру східної православної віри. Першим інструментом приєднання України до російського царства 300 років тому було московське православ'я. Москва монополізувала право на православний патріархат, не маючи для цього жодних історичних підстав. Через майже 700 років після хрещення Русі в Києві! Сьогодні контролює в Україні три найголовніші центри християнства – Києво-Печерську, Святогірську та Почаївську лаври. Московська церква доклала максимум зусиль, щоб витравити з пам'яті вірян усі спогади про первинний Київський патріархат. Без відновлення його справжній розрив із Росією неможливий.

Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ, 59 років, релігієзнавець, народний депутат

"Русский мир" процвітає в Україні через російські спецслужби і комплекс меншовартості українців. Російські агенти обіймають 10 відсотків важливих державних посад, контролюють основні телеканали. Ця практика – ще з радянських часів.

Олександр САВЧЕНКО, 58 років, колишній заступник голови Національного банку

"Русский мир" – це шансон, поп-музика, низькопробні серіали. Українського такого немає. Наші режисери не знімають бойовиків про АТО, мильних опер з еротикою й інтригами на 100 серій. Подібні продукти є в США, Німеччині, Франції. Але більшість українців не знають інших мов.

Віктор ГРОМОВИЙ, 53 роки, шеф-редактор порталу "Освітня політика"

2013 року в місті Трускавець на Львівщині у церкві Московського патріархату священик говорив людям: "Ви не особливі. Всі належите до єдиного народу, до "русского мира". Керівники держави не можуть заборонити цю церкву, бо самі є її прихожанами.

Не треба ніяких мовних законів. Досить, щоб 200 ПРОВІДНИХ ПОЛІТИЧНИХ І БІЗНЕСОВИХ РОДИН ПОЧАЛИ РОЗМОВЛЯТИ В ПОБУТІ УКРАЇНСЬКОЮ. Сьогодні 70 відсотків народних депутатів, 90 процентів міністрів говорять російською. Доки не перейдуть на українську, з мовою будуть проблеми. Щойно покажуть приклад – українською заговорять нижчі керівники, за ними – все суспільство. "Русского мира" не стане.

Володимир ЛИС, письменник

Автор: УНІАН
  Поліцейські охороняють головний офіс телеканалу ”Інтер” на вулиці Дмитрівській у Києві, 5 вересня 2016 року. Напередодні приміщення підпалили невідомі
Поліцейські охороняють головний офіс телеканалу ”Інтер” на вулиці Дмитрівській у Києві, 5 вересня 2016 року. Напередодні приміщення підпалили невідомі

1991 року влада не почала позиціонувати Україну як правонаступницю УНР, Гетьманщини та Київської Русі. Період життя в Союзі не визнали рабською і чорною сторінкою в історії. Це – ключова помилка. Чверть століття ми жили за подвійними стандартами, відзначали свята наших катів, двобоко трактували історію, йшли на компроміси з потенційним ворогом. Дійшли до точки неповернення – ВИЖИВЕМО АБО МИ, АБО РОСІЯ. Паралельно двох держав уже не буде.

Олег СОСКІН, 62 роки, економіст

Влада не бореться з "русским миром". Не посадили жодного проросійського політика, що призвело до кровопролиття на Майдані та окупації України, не притягнули до відповідальності жодного олігарха, які продовжують будувати тут "русский мир".

Олександр БОНДАР, 61 рік,

колишній голова Фонду держмайна

300 років Україна фактично була колонією Росії. Якщо хтось хотів піднятись по соціальній драбині, то мусив зректися культурної ідентичності й набути ознак імперського формату – російської мови, літератури, музики. Наші політичні еліти досі вважають російську культуру ціннішою за українську. І вони не стануть інакшими. Зміни відбудуться тоді, коли відійдуть на другий план або вимруть.

Володимир ТИХИЙ, 46 років, режисер

Частині українців завжди буде простіше поїхати на заробітки до Росії. Це зникне тільки тоді, коли Росія стиснеться до своїх первинних розмірів – Московії, а культ територіальних захоплень забудеться. На це потрібні десятиліття.

Богдан КУШНІРУК, 50 років, економіст

"Русский мир" – це нащадки росіян, які зайняли місце винищених українців. Ще за царів УКРАЇНЦЯМ ЛИШАЛИ СЕЛО, росіяни оселялися в містах і обіймали керівні посади. Те саме було за радянщини. А за незалежності чверть століття нам нав'язували думку, що росіяни – братній народ. Це неможливо виправити за два роки. У наших політиків поведінка радянської номенклатури, звідки вони вийшли. Якщо президент ходить до церкви Московського патріархату, то й політична еліта туди тягнеться.

Дмитро СНЄГИРЬОВ, 44 роки, правозахисник

  ”Чверть століття ми жили за подвійними стандартами, відзначали свята наших катів ”, – вважає економіст Олег СОСКІН. Художник Дмитро Скаженик бачить це так
”Чверть століття ми жили за подвійними стандартами, відзначали свята наших катів ”, – вважає економіст Олег СОСКІН. Художник Дмитро Скаженик бачить це так

Люди споживають те, що мають. Російськомовний контент домінував на нашому культурному просторі десятиліттями. А сьогодні, після 25 років незалежності, радіємо, що бодай 30 відсотків ефірного часу на радіо будуть українською. Все це – результат політичної безвідповідальності вищого керівництва України з 1991 року. Зараз ситуація змінюється. Але недостатньо. Потрібно не просто розширювати український сегмент у культурному просторі, а й пропонувати споживачеві справді якісний, конкурентоспроможний продукт нашою мовою. В першу чергу – на телебаченні.

Володимир ОГРИЗКО, 60 років, колишній міністр закордонних справ України

Для більшості українців російська мова є посередником між ними та світовими культурними досягненнями. Кількість співвітчизників, які вільно володіють російською, значно більша за тих, хто знає англійську. А культурний простір Росії – значно продуктивніший за український. УКРАЇНОМОВНОГО КУЛЬТУРНОГО ПРОДУКТУ МАЙЖЕ НЕМАЄ.

Петро ОЛЕЩУК, 32 роки, політолог

Зараз ви читаєте новину «Треба, щоб 200 провідних політичних і бізнесових сімей почали розмовляти в побуті українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути