середа, 25 травня 2016 10:58

Порошенко може стати останнім президентом із всеосяжними повноваженнями

– Порошенко – особистість із досить привабливими рисами. Має характер, не дурний. Але на посаді президента ­залишається комерсантом, – каже політолог Олександр КОЧЕТКОВ, 60 років. – Це – ­головна проблема і для нього, і для нас усіх.

Він добре відчуває: щось іде не так. Тому нервує. За пострадянською системою звик обіцяти, а далі дивитися – чи варто виконувати. Його життєвий досвід виявився непридатний для ефективної діяльності на посаді президента.

В Європі не можна під час передвиборної кампанії обіцяти продати свій бізнес, завершити АТО за кілька тижнів – і потім працювати, наче цього не було сказано. У розвинених демократіях не можна їхати на переговори в Мінськ, не маючи повноважень від парламенту. А після того не інформувати суспільство: що, як і коли. Це зверхність: я вирішу, а ви виконуйте.

Порошенко зробив чимало неоднозначних кадрових призначень: Гелетей – міністр оборони, Гонтарева – голова Нацбанку, Ложкін – керівник Адміністрації президента.

– Неефективні – майже всі. Порошенко і на посаді секретаря Ради нацбезпеки і оборони, і в Міністерстві закордонних справ оточував себе слухняними людьми. Вважає себе найрозумнішим і стратегічно мислячим. Тому йому потрібні виконавці, які не сперечаються.

Рейтинг підтримки президента швидко падає, як і в його попередників. Чому?

– Неефективна політика, закритість від суспільства. Але бачимо прогрес. Ющенко за п'ять років втратив рейтинг із 52 до 5,45 відсотка. Але пішов на вибори й отримав ці проценти. Янукович докерувався, що не зміг завершити каденцію. Однак зумів залишити країну з повними кишенями, неушкодженим. У Порошенка так спокійно не вийде. Аеропорти і все інше можуть перекрити.

Як йому виплутатися зі скандалу з офшорами?

– Треба було одразу сказати: я неправий. Вибачитися перед суспільством. Але він не визнав вини. Це – чергова нечесність. Тому вже не виплутається.

Порошенко продовжує зосереджувати владу в своїх руках. Що буде далі?

– Почнеться зворотний процес. Він підтягнув владу, не розуміючи, що взяв на себе й більшу відповідальність. Суспільство з нього спитає. А воно – наелектризоване. Більше, ніж було 2004-го чи навіть позаторік. Рішуче та радикалізоване, на жаль.

Чого чекати від президента в найближчі місяці?

– Він анонсував спробу виконання Мінських домовленостей. Спікер Андрій Парубій заявив: 300 голосів для зміни Конституції щодо "особливого статусу" у Верховній Раді немає. Але можна на­шкребти 226 – за закон про амністію і вибори на Донбасі. Порошенко спробує набрати таку кількість депутатів – за рахунок порозуміння з колишніми "регіоналами". Повертаємося до практики так званої ширки. Коли Ющенко уклав з Януковичем універсал, це ані країні, ані владі нічого доброго не принесло.

Порошенко може перемогти на чергових президентських виборах?

– Йому треба перестати брехати. Не займатися бізнесом, не боротися з активістами, волонтерами. А почати воювати з ворогами України. Тоді суспільство це оцінить, і він зможе перемогти. Але на такий варіант даю 5 відсотків. Його головне завдання – уникнути дострокових президентських виборів.

Як Янукович і Порошенко ввійдуть в історію?

– Якби укладав підручник, то написав би: на прикладі Януковича українське суспільство пересвідчилося, що попередня біографія дуже важлива для керівника країни. Якщо людина порушувала закон, то буде злочинцем і на головній посаді.

А Порошенко, передчуваю, може стати останнім президентом України із всеосяжними повноваженнями.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко може стати останнім президентом із всеосяжними повноваженнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути