вівторок, 19 січня 2016 12:53

Національний банк підриває фінансову безпеку України

– Теперішня політика НБУ може призвести до того, що залишаться тільки великі банки. Вони об'єднуватимуться в монополії та домовлятимуться про правила гри. Конкуренція зникне. Як наслідок, високі відсотки на кредити, низькі – на депозити й дороге касове обслуговування. Це блокуватиме розвиток малого бізнесу й торгівлі, – каже 41-річний Олексій КУЩ, фінансист, радник президента Асоціації українських банків. – Також помилкою НБУ є сприяння роботі іноземних фінустанов. Нацбанк підриває фінансову безпеку України.

Чому? В сусідній Польщі понад 80 відсотків банків – іноземні.

– Польща – член європейського економічного простору. Вона, можна сказати, віддала свій фінансовий суверенітет. Ми цього не маємо робити, бо ще не входимо в ЄС. Більшість країн дуже зважено підходять до цього. Наприклад, у Китаї неможливо відкрити іноземний банк. В Індії – можна, але 50 відсотків треба продати місцевому бізнесу. У США іноземець може мати лише 5 відсотків акцій банку. У Великій Британії – до 10 процентів.

Яку загрозу несуть іноземні банки?

– Вони не фінансуватимуть програми, необхідні нашій економіці. Важко уявити, щоб російський банк кредитував проекти зближення України з Європою. Іноземні банки зайшли на наш ринок на початку 2000-х, коли побачили: тут матимуть попит автокредити й іпотека. Населення – понад 40 мільйонів, тож вирішили заробити. Але перестрахувалися: намагалися давати позики у євро і доларах. На випадок, якщо гривня знеціниться.

Які банки нам потрібні?

– Спеціалізовані невеликі, які працюють у регіонах. Аграрні, ті, що фінансують легку промисловість, харчову. Так само потрібні банки місцевих громад. Завдяки їм можна буде вирішувати інфраструктурні проблеми в регіонах. Зараз місцева влада має їхати в Київ і оформлювати кредит на латання доріг, ремонт скверу. Більшість цього не робить, бо великі столичні банки вимагають велику заставу й сплату понад 35 відсотків річних. Місцевий банк громади сконденсує в собі капітал тамтешніх бізнесменів. Наглядова рада не дозволятиме ці гроші розтринькувати. Місцеві жителі знатимуть, хто вкладає в банк, і теж обслуговуватимуться там.

Чому громади не створюють такі банки?

– Щоб у країні було менше неплатоспроможних фінустанов, НБУ із грудня 2014 року зобов'язав усі банки підняти статутний капітал. Збільшувати його щороку на 20–50 мільйонів гривень, щоб до 2022-го встановити на рівні 500 мільйонів гривень замість 120, як було раніше. У громад немає таких коштів. Вони можуть розраховувати щонайбільше на 50–80 мільйонів статутного капіталу.

Як вийти з цієї ситуації?

– Треба обмежити функції місцевих банків і знизити для них рівень статутного капіталу. Наприклад, можна не давати їм права проводити операції з коштовними металами, займатися деякими групами цінних паперів.

Зараз ви читаєте новину «Національний банк підриває фінансову безпеку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути