пʼятниця, 24 червня 2016 13:05

Курва

– Я не скурвлюся, - пообіцяла народний депутат 35-річна Надія Савченко на прес-конференції 27 травня.

17 червня 2014 року біля міста Щастя її захопили в полон бойовики ЛНР. Через шість днів вивезли в Росію. За цей час обрана до Верховної Ради як перший номер у виборчому списку об'єднання "Батьківщина". Пробула під арештом 709 днів. 25 травня повернулася в Україну. Надію Савченко обміняли на Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва - працівників російського головного розвідувального управління, затриманих потік у травні на Луганщині.

Під час першого спілкування з журналістами відповіла на 25 запитань:

– Я 10 років служила. Два - сиділа. Я поки що не спеціаліст у політиці. Буду вчитися. Я - не перебіжчик. Не прийшла сьогодні у "Батьківщину", а потім скажу: "Дякую", піду в якусь третю-десяту партію або вийду позафракційним депутатом. Ні, не вийду. Якщо мене щось не влаштовуватиме в моїх колегах, будемо говорити, вчитися разом. Ще ні з ким не знайома. У нас є олігархи. Колись бачила їх на картинках, а зараз доведеться познайомитися. Кожного оцінюватиму в першу чергу як людину. Я не скурвлюся.

Термін "курва" запровадила на слов'янських землях католицька церква у ХVII ст. При створенні сім'ї родичі нареченого ретельно перевіряли здоров'я невістки. Дівчат із плоскостопістю, нерівними ногами чи кривим хребтом бракували. Die Curve з німецької – "крива". Від цього іменника й пішло слово "курва".

"У той час дівчат було значно більше, ніж хлопців, – розповідає на літературному сайті мовознавець під ніком Шаварагет Габре. – Багатьох молодих чоловіків забирали на військову службу. Багато йшли в монахи. У селах було достатньо дівчат, яких не кликали заміж. Більшість із них намагалися переночувати з будь-ким або спокусити одруженого. Почали з'являтися венеричні захворювання. Порядні жінки їх люто ненавиділи. Чоловіків відмовляли від спілкування з "кривими" дівчатами. Курв намагалися відправити у монастир, навіть убивали".

Курвеля, хвойда, шльондра, шерепа – такі синоніми до слова "курва" пропонує "Словник фразеології перекладів" Миколи Лукаша.

 

– Курва! – останнє слово, яке звучить у переговорах диспетчерів з пілотами літака Ту-154. 10 квітня 2010 року він розбився під російським Смоленськом. На борту перебував президент Польщі Лєх Качинський і 96 високопосадовців. Усі загинули.

– До землі – 400 метрів, – повідомляє диспетчер.

– До землі – 300 метрів, – чергове повідомлення.

– Горизонт – 101, тобто до землі залишається менше 100 ­метрів.

– Тягни вгору, – сигнал перед падінням.

Далі чути звук зіткнення, тріск дерев.

Курвиметр – інструмент для вимірювання кривих ліній на кресленні. Складається із зубчастого ролика і лічильника. По кривій прокатують роликом курвиметра – так визначають її довжину.

Для військової справи курвиметр – необхідна річ, – каже офіцер Збройних сил України на пенсії Андрій Котенко, 59 років. – Треба взнати відстань між населеними пунктами. На карті дорога нерівна, там петля. Курвиметром до сантиметра визначаємо довжину. Це допомагає до хвилини розрахувати час, потрібний на дорогу. Зараз з'явилися комбіновані компаси з курвиметрами.

"Курва – це тавро, яким обдаровували за часів мого дитинства більш-менш привабливу жінку, що користувалась увагою чоловіків, – оповідає в романі "Курва" львів'янка Христина Лукащук, 44 роки. – Жінку, один вигляд якої обіцяв чоловікові свято. Це слово звучало як вирок, зневага, заздрість і діагноз водночас. Ще бувши дитиною, я вловлювала промовисті погляди знайомих тіток, маминих подруг, що проводжали симпатичну жінку на вулиці. Їм навіть уголос не приходилось говорити, такими однозначними були ті погляди. І я бачила, що, на відміну від своїх дружин, чоловіки проводжають ту жінку іншим, потеплілим раптово і заглибленим у себе поглядом".

Жанр твору Христина Лукащук означила як "еротично-психологічний роман". Отримав спеціальну премію "Коронація слова-2012".

Курва на тюремному жаргоні – підлий зрадник. Це найобразливіша лайка серед в'язнів.

– Якщо хтось когось у камері назвав курвою – без бійки не обійдеться. Бували випадки, що закінчувалися ножовими пораненнями, – каже колишній засуджений Олександр Бевзь, 48 років. – На зоні всі живуть за чітко встановленими правилами. Є градація від старших до молодших – по заслугах, злочинах. Один одному довіряють. Якщо трапляється курва, її одразу треба знищити. Такі ніколи не змінюються.

#Русска курва – таким хештегом у соціальних мережах Facebook i Twitter українці вітали росіян із річницею незалежності 11 ­листопада 2014 року. Словосполучення взяли з популярної кричалки польських футбольних фанатів. Під гаслом "Русска курва!" активісти підпалили посольство Росії у Варшаві.

– Ось документи, які доводять, що ця політична курва співпрацювала з комуністами, – заявив представник громадської організації "Не мовчи" Орест Гаранджа 28 жовтня торік. Перед Печерський судом у столиці облив зеленкою нардепа-"свободівця" Ігоря Мірошниченка, 40 років.

Той відповів, що цей чоловік його постійно шантажує та звинувачує. Мовляв, він раніше лікувався у психіатричній лікарні, не раз нападав на партійні офіси "Свободи" та його власний будинок.

– Я вимагатиму, аби цій людині провели психіатричну експертизу, – сказав Мірошниченко.

– Один чоловік старшу жінку назвав курвою, – розповідає священик 58-річний Микола Гінайло з Володимира-Волинського на Волині. – Підійшов, кажу йому: вибачся. Той: ні! Так я лівою рукою хрест на грудях у себе прикрив, а правою з "любов'ю" поцілував його. Він потім написав у міліцію: "Чи то може таке бути, що священик Гінайло прийшов та влупив мене в морду? І так два рази підряд". Кажу: "Є свідки, я пригорнув його лише. Як можна бити?" Жінка підтвердила: "Така падлюка п'яна, нализалося, на ногах не стояло, то два рази об хрест на грудях батюшки і вдарилося, аж подряпався".

"Молодша сестра-курва, що заблукала в московських болотах", – так назвав Росію депутат Тернопільської міської ради Богдан Попадин, 51 рік. У грудні 2013-го написав про це в листі до президента РФ Володимира Путіна. Вимагав не втручатися у внутрішні справи України. До послання додав диск Ореста Лютого "А я – не москаль".

"Курва мама!" – пісня івано-франківського гурту "Пан Пупец" 2006 року. У приспіві йдеться:

А курва мама паски не пече!

А тато злодій додому не прийде!

А босі діти під церквою сидять!

Всі щастя ждуть, котів чужих їдять!

"Історія однієї курви" – пісня гурту "Брати Гадюкіни". Написана напередодні місцевих виборів у жовтні 2015 року. Увійшла до рок-опери "Вежі Вавилону".

– Історія проста – треба йти голосувати і думати, кого обираєш, – каже учасник гурту Ігор Мельничук, 51 рік. – Потрібно пригадати історію кожного персонажа, який стрибав по всіх партіях і блоках, а тепер знову лізе до влади. Створюючи "Курву", не ставили собі суперідеї чи надзадачі. Історія ходить по кругу, а ми – за нею. У політиці багато людей, яким давно час на смітник. На вуличних бордах бачимо пики, які не зникають 10–15 років. Провокуємо людей, аби думали, кого обирати. Щоби завтра знову не йти на Майдан, не кидатися пляшками, не ставити людей під кулі.

Я бігав за нею – вона утікала,

Як море в пустелі постійно зникала.

Її я шукав, як ті проліски взимку, –

Знаходив не тих. Далі йшов без зупинку.

Роки і віки – ні надії, ні спокою.

Дорога до неї кровавими кроками.

Люблю і ненавиджу, злюся і млію,

Щоб здохла ти, курво, заразо, повіє!

Народна пісня, яку на початку ХХ ст. виконували на весіллях і забавах у Західній Україні.

"Курвуазьє" – виробник коньяку. Входить у "Велику коньячну четвірку" – найбільші алкогольні будинки у Франції з раритетними напоями.

"Наша історія бере початок у ХІХ столітті. Тоді Еммануель Курвуазьє і його компаньйон Луї Галлу заснували компанію з торгівлі винами та іншим алкоголем у паризькому місті Берсі. 1811 року Наполеон відвідав їх склади. За легендою, він узяв із собою декілька барелів коньяку на острів Святої Єлени. Ним пригощав англійських офіцерів на кораблі. Вони його оцінили належним чином. Дали назву "Коньяк Наполеона", – написано на сайті виробника.

Зараз ви читаєте новину «Курва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути