середа, 18 травня 2016 23:53

Конституцію потрібно змінювати. А не латати, як пропонував Порошенко

– Багато хто думає, що суспільний договір – це якийсь меморандум між владою і суспільством. А насправді це – Конституція, – говорить письменник, літературознавець, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" 61-річний Володимир Пан­ченко. Він член Ініціативної групи "Першого грудня". – Поняття "суспільного договору" ще у ХVIII столітті придумав французький правник Шарль-Луї де Монтеск'є. Маючи на увазі компроміс між різними частинами суспільства, правилами, що їх визнають усі.

Який суспільний договір потрібен Україні, щоб відповідав потребам людей і часу?

– Конституцію потрібно змінювати. Не латати, як це у серпні торік пропонував президент Порошенко, а писати з чистого аркуша. Бо те, що депутати приймали в першому читанні 31 серпня 2015 року (зміни до Конституції щодо децентралізації влади й "особливого статусу" Донбасу. За президентський законопроект проголосували 265 народних депутатів. – Країна) – то чиста політична кон'юнктура. Результат дії горезвісних Мінських угод. Порошенко ними ще не так давно гордився. Називав їх своїм "мирним планом". Тепер не називає. Але продовжує повторювати, що альтернативи Мінським угодам немає. Хоча насправді вони жахливі для України. Якщо виконаємо все, будемо мати на Донбасі державу в державі. Тож президенту доводиться хитрувати, викручуватися, тягти час. Уповати доводиться хіба на те, що ці угоди взагалі не підлягають виконанню. Себто не можуть бути реалізовані через свою суперечливість, а то й абсурдність.

Як отримати нову Конституцію?

– Є чимало ініціативних груп, які працюють над її варіантами. Але якщо все, як раніше, перейде до рук Адміністрації президента й Верховної Ради, то навряд чи Україна отримає гідний документ. Усе потоне в "договорняках". Тому публічно дедалі частіше звучить пропозиція прийняти Конституцію на Установчих зборах – голосами представників суспільства. Механізм непростий. У парламент подали його законопроект.

Що треба прописати обов'язково, на чому акцентувати?

– Основне завдання – збалансувати систему державного управління. Бо теперішня Конституція закладає дуалізм влади. Треба чітко виписати норми, які стосуються прокуратури, судової системи. Привести їх до європейських зразків. Третє – децентралізація і розширення прав місцевої влади. Але так, щоб це не привело до дезінтеграції держави. Щоб не виникали маленькі князівства, які не слухають центральну владу.

Що на заваді укладенню нового суспільного договору?

– Теперішній владі він не потрібен. Головна проблема – Адміністрація президента не хоче випускати конституційний процес зі своїх рук. Усі глави держави повторюють помилки своїх попередників. Кажуть: нам мало повноважень, треба змінити Основний закон. Потім їм починає не подобатися публічна критика. Далі згортають дискусійні майданчики, втрачають відчуття реальності.

Настав момент серйозного перезавантаження держави, її концептуального оновлення. І вирішальне слово має бути за громадянським суспільством.

На якій стадії цей процес зараз?

– Пройдено десь третину дистанції – є громадські ініціативи, підготовлені документи. До установчих зборів із прийняття Конституції ще дуже довгий організаційний шлях. Реалізація такого механізму розрахована років на два.

Зараз ви читаєте новину «Конституцію потрібно змінювати. А не латати, як пропонував Порошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути