вівторок, 01 листопада 2016 13:07

"До президентських виборів Путін може не дотягнути"

Популярність Володимира Володимировича знизилася вперше після анексії Криму. Починається процес легкого, однак протверезіння, – каже російський історик і правозахисник Михайло Савва

Скільки росіян добиваються статусу біженця в Україні?

– Поки що таких небагато. Переважно це люди, які потрапили під прес переслідування на батьківщині. Вони часто опиняються в Україні нелегально й навіть змушені жити під чужим прізвищем. Головна проблема – переконати міграційну службу, що вони – не злочинці й утекли до України тому, що кримінальні провадження використовують проти них для тиску. Але довести це буває складно.

Я допомагаю їм легалізуватися тут. Наприклад, роблю політологічну експертизу, в якій довожу, що людину справді могли переслідувати за її професійну діяльність чи переконання. Також допомагаю українцям, які перебувають під кримінальним переслідуванням у Росії.

Скільки охочих отримують притулок в Україні?

– Приблизно один із десяти. Решта змушені шукати його в інших країнах, передусім у Молдові. Або ж їх депортують до Росії.

Україна має надавати притулок більшій кількості таких людей. Часто це – професіонали, які можуть бути корисні. І загалом це – нормальна практика європейських держав.

Що помітили незвичного й цікавого в Україні?

– Дуже багато державної символіки. Не офіціозної, а яку люди використовують, бо вважають за потрібне. Незвичайною була й двомовність Києва. У російських містах такого немає. А ще в перші дні звернув увагу на величезну кількість ломбардів. Це – ознака бідності. Згодом вразили низькі зарплатні бюджетників.

Що думаєте про конфлікт на Донбасі?

– Це – рукотворна війна. Я провів 10 фокус-­груп у Луганській і Донецькій областях. ­Опрацював результати опитування 1300 людей. На Донбасі не було внутрішніх передумов для конфлікту. Його приніс путінський режим. І підтримує й сьогодні.

Які позитивні зміни відчуваєте в Україні?

– Дуже сильні горизонтальні зв'язки. Коли люди допомагають одне одному просто тому, що мають таку потребу. Вони бачать – так чинять їхні сусіди й родичі, і це стає нормою поведінки.

Подобаються відносини між чиновниками й громадянами. У перших є прагнення вирішити проблему людини. Наприклад, ми реєстрували некомерційну експертну групу "Сова" й помилково прийшли до управління юстиції не в прийомний день. Але з нами працювали. В Росії таке – неможливо.

Усе це – ознаки того, що після Революції гідності країна стає іншою?

– Змінилася модель відносин між народом і владою. Остання розуміє, що перебуває під контролем суспільства. Контроль цей поки що недосконалий, слабо опрацьований законодавчо, але він є. Чиновник знає: рано чи пізно його запитають, чому поводився погано. І доведеться відповідати.

Українське суспільство має колосальний потенціал. За рік народ перебрав армію буквально по гвинтику і зібрав заново ефек­тивний механізм. Це вражає. Ніде не бачив такого сплеску патріотичної ­активності в формі добровольчих батальйонів. ­Суспільство на певний час замінило собою армію, адже вона 23 роки незалежності була формальністю. Тепер ці ж люди й плюс ті, які приєдналися за останні два роки, зробили її сучасною.

  Михайло САВВА, 51 рік, російський історик і правозахисник, політичний біженець в Україні. Народився 1964-го в Краснодарі в сім’ї вчителів російської мови та літератури. Отримав диплом історика в Кубанському державному університеті. 1993-го захистив кандидатську дисертацію, 2000-го став доктором політичних наук. Викладав конфліктологію, теорію зв’язків із громадськістю у рідному вузі. Досліджував етнополітичні процеси на Північному Кавказі та проблеми міжетнічних відносин. Очолював фонд ”Правова допомога мігрантам Краснодарського краю”. У квітні 2013 року його звинуватили в розкраданні коштів із гранту на соціологічні дослідження від уряду РФ. Провів понад вісім місяців у слідчому ізоляторі. Визнаний політв’язнем міжнародною правозахисною організацією Human Rights Watch. У квітні позаторік засуджений до трьох років умовно. За рік – через загрозу нової кримінальної справи – втік до України й отримав політичний притулок. Займається соціологічними дослідженнями, надає правову допомогу переселенцям із Донбасу та політичним біженцям із Росії. Дружина й дочка залишилися в РФ.  Читає наукову фантастику. Улюб­лені автори – Роберт Хайн­лайн і Лоїс Буджолд
Михайло САВВА, 51 рік, російський історик і правозахисник, політичний біженець в Україні. Народився 1964-го в Краснодарі в сім’ї вчителів російської мови та літератури. Отримав диплом історика в Кубанському державному університеті. 1993-го захистив кандидатську дисертацію, 2000-го став доктором політичних наук. Викладав конфліктологію, теорію зв’язків із громадськістю у рідному вузі. Досліджував етнополітичні процеси на Північному Кавказі та проблеми міжетнічних відносин. Очолював фонд ”Правова допомога мігрантам Краснодарського краю”. У квітні 2013 року його звинуватили в розкраданні коштів із гранту на соціологічні дослідження від уряду РФ. Провів понад вісім місяців у слідчому ізоляторі. Визнаний політв’язнем міжнародною правозахисною організацією Human Rights Watch. У квітні позаторік засуджений до трьох років умовно. За рік – через загрозу нової кримінальної справи – втік до України й отримав політичний притулок. Займається соціологічними дослідженнями, надає правову допомогу переселенцям із Донбасу та політичним біженцям із Росії. Дружина й дочка залишилися в РФ. Читає наукову фантастику. Улюб­лені автори – Роберт Хайн­лайн і Лоїс Буджолд

Чому Росія поводиться агресивно?

– Зникнення імперії травмує людей. Для багатьох росіян сум за Радянським Союзом, його "величчю" досі є головною емоцією в житті. Колись СРСР лякав сусідів, і це їх радувало. Бо більше пишатися було нічим.

У 1990-х росіяни відчували приниження. Гадали, що з країною більше не рахуються. Гуманітарна допомога сприймалася як подачка. Ця травма зараз компенсується агресією. Не було б Путіна – з'явився б хтось інший. Проблему можна вирішити серйозною роботою над суспільною свідомістю. Один експерт чудово висловився: "Зробіть канал Discovery єдиним у Росії років на 20, і ви отримаєте інше суспільство".

Влада обслуговує цей реваншизм?

– Влада й народ доповнюють одне одного. Путін та його оточення побачили ресурс агресії в суспільстві й почали використовувати, штучно збагачувати й поширювати. Щоб утриматися при владі якомога довше.

Пропаганда фактично працює на одну тезу – Росія оточена ворогами, нас хочуть завоювати, маємо продемонструвати силу. І без пропаганди ресурс агресії був би високий. Але не призвів би до таких трагічних наслідків, зокрема, до війни проти України.

Де межа такої політики?

– Люди не можуть постійно жити в ситуації небезпеки. Що частіше чують заклики "Ми знову оточені ворогами!", то слабше реагують. Як у казці про пастуха, який брехав про вовків, а коли на стадо справді напали, ніхто йому не допоміг.

Буквально через тиждень після виборів до Держдуми (відбулися 18 вересня. – Країна) рейтинг органів влади впав. ­Уряду, парламенту, судів, навіть президента. Популярність Путіна знизилася ненабагато, але це – перше зменшення його рейтингу після анексії Криму. Починається процес легкого, однак протверезіння.

Росіяни історично схильні до авторитарних режимів?

– Ні, вони – звичайні люди. Майже такі ж, як українці. У складних умовах проявляють слабкість і програють, або – силу й готовність померти – і перемагають. У Росії готових померти за свободу поки що небагато.

Але влада провокує людей. Наприклад, силовики – недоторканна каста. Доки вони не зачіпають інтереси одне одного, можуть робити з громадянами що завгодно. Коли ФСБшники віджали бізнес, починаєш розуміти – так жити не можна. Навіть якщо не робиш нічого, що дратувало би владу, за тобою все одно прийдуть. Це розуміння мобілізує на спротив.

Російське суспільство має протестний потенціал?

– Так. І події грудня 2011 року – ­після фальсифікації результатів виборів до Держ­думи – це демонструють. Абсолютно неочікувано кілька сотень тисяч людей вийшли на акції в Москві.

Агресія Росії в світі зростає в геометричній прогресії з 2008 року. Варто чекати на ще масштабніші війни?

– Війна проти України – це межа можливостей Путіна. Далі він не піде. 2008-го у війні проти Грузії була неоднозначна ситуація, тому світова спільнота відреагувала стримано. Конфлікт в Україні – це зовсім інша справа. І позиція Заходу щодо нього – досить жорстка.

Тому для Кремля подальша військова експансія неможлива. На відміну від ідеологічної – через, наприклад, пропаганду на Russia Today. Чи за допомогою соцмережі "ВКонтакте", яка в Україні є третьою за популярністю.

Реакція Заходу на агресію Росії була адекватна?

– Європа і США вибирають найболючіші для Кремля заходи, які мінімально зашкодять їхнім інтересам. Бо демократія мусить оглядатися на власний бізнес, який працює з РФ. У цілому стратегія правильна. Але така протидія зам'яка. Не надають летальне озброєння для України. Внутрішній страх перед Путіним сковує західні демократії.

2018-го росіяни знову оберуть Путіна президентом?

– Проблему 2018 року Кремль здатен вирішити за допомогою масових фальсифікацій. Але до президентських виборів Путін може й не дотягнути.

Режим навряд чи впаде через масові заворушення. Прибрати Путіна за допомогою московського Майдану не вийде. Хоча б тому, що нацгвардія відпрацьовує на навчаннях розстріл натовпів людей із крупнокаліберних кулеметів. Жодне кровопролиття цей режим не зупинить.

Але він може впасти внаслідок перевантаження. Режим у Росії побудовано на основі жорсткої вертикалі влади, де всім у ручному режимі керує одна людина Це – найнестабільніша модель. Він може просто задихнутися за короткий термін. Смерть чи хвороба президента зруйнує все протягом кількох днів – адже немає механізмів підстраховки. В Україні, коли президент Янукович утік, з'явився вакуум влади. Але парламент сформував нове вище керівництво. У Росії Держдума на таке не здатна.

Який зі сценаріїв повалення путінського режиму найвірогідніший?

– Смерть чи хвороба центральної фігури. Або її усунення від влади внаслідок перевороту. Це дезорганізує вище керівництво й спричинить ланцюгову реакцію, що зруйнує вертикаль влади. На місцях вона або зникне, або "перефарбується". Може статися так: країна прокинеться і зрозуміє, що є іншою.

Почнеться розпад РФ?

– Деякі регіони можуть заявити про від­окремлення. Але параду суверенітетів не буде. Північний Кавказ контролюють так, що там немає нікого, хто підтримав би відокремлення. Крім того, більшість молоді Чечні й Дагестану заробляють не вдома, а в Росії. Джерела прибутків еліти теж у Москві та інших великих містах. Втратити доступ до них – це економічна смерть. Жартують: "Дагестан добровільно в склад Росії не входив, і тепер добровільно виходити не збирається".

Для російського Далекого Сходу значно більша за сепаратизм загроза – китайська експансія. Залишатися в складі РФ для цих регіонів означає бодай шанс не стати рабами Китаю.

Чому демократичний проект у Росії прова­лився?

– Головна відмінність РФ від інших колиш­ніх союзних республік полягала в тому, що вона не вважала себе жертвою імперії. Так себе сприймали українці. А росіяни – ні, адже вони були центром СРСР. Корінь проблеми лежить у каятті, якого так і не було. І саму цю ідею більшість агресивно витісняють.

Чи готова російська опозиція взяти на себе відповідальність за країну після Путіна?

– Опозиційні політичні сили – від націоналістів до соціал-демократичних лібералів на зразок партії "Яблуко" – дуже розділені й різні за ідеологією. Немає жодної надії на їхнє об'єднання. Опозиція не здатна скинути режим. Але виявиться вкрай потрібна, коли Путін зникне, – щоб вулична стихія не перетворилася на потоки крові.

Нинішня російська опозиція поверне Україні Крим і Донбас?

– Вона буде змушена це зробити, прийшовши до влади. Після падіння путінського режиму РФ опиниться в залежності від Заходу. А той чітко каже: Крим належить Україні.

Важливо буде розповідати росіянам про злочини путінського режиму. Після Другої світової в американській зоні окупації німцям видавали продуктові картки тільки після того, як ті в кінотеатрі подивляться документальний фільм про нацистські концтабори.

Зараз ви читаєте новину «"До президентських виборів Путін може не дотягнути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути