Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2012 17:01

Українські кораблі все частіше стають жертвами румунських піратів

Українські кораблі все частіше стають жертвами румунських піратів

Українське дунайське пароплавство потерпає від румунських піратів.

Про це офіційно повідомила прес-служба пароплавства.

Українські судна при проходженні річки Дунай пропливають територією Румунії. Місцеве населення грабує судна.

"Бандитські дії з боку місцевого населення та бездіяльність Румунської влади призводять до того, що життя членів екіпажу у небезпеці, а пароплавство терпить збитки" - сказано у повідомленні.

В Українському Дунайському пароплавстві стверджують – нападати на українські судна пірати почали з 2010 року. Тоді пірати напали на теплохід "Зоряний". Викрали близько 2 тисяч кілограмів металу. Потім на теплохід "Капітан Антипов". Останній стояв на рейді в порту Галац.

Минулого року напади стали частішими. У січні 2011 року з баржі теплоходу "Капітан Жидков" пірати поцупили 3 тонни кукурудзи. Потім напали на караван теплоходу "Челябінськ".

З початку цього року пірати атакували вже 2 українські судна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британський флот в Індійському океані затримав 7 сомалійських піратів

4 січня за 20 кілометрів від річного рукава Борча-Бала на території Румунії 15 невідомих осіб напали на баржу УДП-1724, котра супроводжувала пароплав "Перм". Баржа перевозила руду. Належить Українському Дунайському пароплавству, котре базується в Ізмаїлі, Одеської області.

"Близько 18 години вечора пароплав спочатку перетягнув баржу та дві секції з рудою. - каже заступник голови Українського Дунайського пароплавства Юрій Міцкевич. - Залишивши їх на 25-ому кілометрі Борчі, повернувся за рештою секцій. В цей момент на баржу накинулися пірати".

"Погрожували ножами, або повикидати за борт екіпаж. – каже Міцкевич - Вимагали від спиртне, цигарки, пальне, валюту. Обшукали баржу. Забрали особисті речі членів екіпажу і 500 метрів тросів, котрі там знаходилися".

7 січня пірати напали на баржу пароплаву "Капітан Бабкін", котрий знаходився на 1110 кілометрі Дунаю на нічній стоянці. Команді вдалося відбитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Восени в Україні може з'явитися Піратська партія

"Нападають румуни. Це ж по говору чути. З виду – місцеві хапуги. – розказав матрос. – Вони підпливли на моторних човнах. Кидають гаки, аби зачепитися за судно. Ми почали відбиватися. Схопили сокири, почали рубати троси, на яких кріпляться гаки".

Чоловік пояснює, зазвичай при грабунку судна, за допомогою гаків десяток людей потрапляють на судно. Команду зводять в рубку. Кілька осіб з битками чатують членів екіпажу. Решта обшукують судно.

"Тягнуть, все, що попаде під руку. – пояснив чоловік. – Особисті речі, то особисті речі. Дивляться, що веземо. Не гребують вантажем. З рудою гратися не будуть. Довго й важко. А обладнання, троси забирають. Якщо судно везе метал чи зерно – можуть також частину поцупити – скільки човни довезуть до берега".

Зараз ви читаєте новину «Українські кораблі все частіше стають жертвами румунських піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути