понеділок, 29 квітня 2013 21:33

Троє підлітків розгромили 66 єврейських могил на Вінниччині

27 квітня у селі Джурин Шаргородського району Вінниччини голова єврейської общини Віктор Кутаф'єв виявив поваленими 66 надгробків на єврейському кладовищі.

За словами Віктора Борисовича, першим вандалізм побачив його товариш.

"Він приїхав ремонтувати надгробок родичів. Подзвонив, сказав, що там щось страшне робиться. Я не міг повірити. Думав, що то вітер повалив. Товариш попросив приїхати і переконатись", - сказав Кутаф'єв.

Коли чоловік приїхав на кладовище, довго не міг прийти до тями.

Автор: Фото: umvs.vn.ua
 

"Не вкладалося в голові, що хтось міг так познущатись на могилами. Товариш нарахував 66 розгромлених надгробків. За 62 роки, що я живу у Джурині, такого ніколи не було. У нас є два єврейських цвинтаря. Цей старий, на ньому з 50-х років нікого не хоронять. А перше захоронення було у 1919 році, коли петлюрівці влаштували погром і вбили 28 чоловік. Їх похоронили в братській могилі", - розповів він.

На могили родичів, що похоронені на старому єврейському кладовищі, з'їжджались зі всього світу.

"За тиждень до інциденту була делегація з Америки. Цілий автобус приїхав. Всі ж євреї роз'їхались. Хто в Європу, хто в Америку, хто в Австралію. У Джурині нас шестеро залишилось, троє "молодих", кому по 60 років. І ще троє старших. Під час війни у нас було буковинське гетто. То дуже багато приїжджає з Румунії. Мені на вихідних телефонували і з Одеси, і з Києва, і з Америки, просили, щоб подивився, чи не розбиті могили їх родичів", - зазначив Кутаф'єв.

Вандалами виявились троє місцевих хлопців. Одному виповнилось 18 років, ще двоє підлітків навчаються у 8-му та 9-му класах.

"Старший з багатодітної родини. П'ятеро дітей. Мати весь час на заробітках в Києві. Приїхала, дуже просила, щоб не посадили її сина. Обіцяли відновити всі надгробки. А вони ж камінні. Не знаю, де ці батьки знайдуть кошти, щоб все відремонтувати. Трощили плити молотом. То там важко буде все зліпити", - зауважив чоловік.

Працівники міліції повідомили, що хлопці не могли пояснити причину свого вчинку. Мовляв, просто випробовували на міць пам'ятники. Почали з кількох, а тоді не могли зупинитись і розбивали всі підряд. За такі дії їм загрожує штраф до 3400 грн або позбавлення волі терміном на 3 роки.

Зараз ви читаєте новину «Троє підлітків розгромили 66 єврейських могил на Вінниччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути