вівторок, 19 березня 2013 07:00

Олександр Тітенко обкрадав могили

— Мені досі сняться гнилі труни, — говорить лучанин 62-річний Олександр Тітенко. Він брав участь у будівництві скверу навпроти теперішньої гімназії №4 у центрі міста.

— То було в кінці 1970-х. На старий цвинтар у центрі Луцька позвозили солдат, щоб могили з землею зрівняли. Хотіли там до 900-річчя города парк построїти.

Олександр тричі розлучений. Живе сам в однокімнатці на околиці міста. Пересувається по квартирі на інвалідному візку. Перестав ходити після аварії на мотоциклі. На кухні відчиняє трухляве вікно, димить у нього цигаркою.

На місці кладовища, яке помагав розкопувати Олександр Іванович, тепер сквер і 14-поверховий будинок. Алеєю прогулюються кілька мам із візочками.

— Тоді то звалась вулиця Леніна. Тут повсюду стояли хрести й високі пам'ятники з ангелами. Огороджене кладбіще було великим парканом. Найстарішим похованням було по 70-90 років. Останнє захоронення датувалось кінцем 1950-х. Ховали дуже багатих людей. Знаходив могили старих євреїв, склепи кількох польських родин. Людські останки, які ми розкопували, інші мужики згортали бульдозером.

Ми тоді молоді були, в партію вірили. Про Бога не знали, гріха не боялися. Могил зо 20 розкопали, де на надгробках не по-нашому писало. Знайшли зо 10 золотих колєц.

Рештки декого забирали родичі, везли захоронювати на інше кладбіще. Ми ще реготали, коли людські черепи й кістки з кладовища вивозили тачками. Родичі покойників нас кляли, коли ми труни обценьками відкривали. А деякі такі гнилі були, що просто ногою проламували кришку гроба й обкрадали покойника. Кістки стирчали через кожні 2 метри.

В одному з гробів я стягнув зі скелета якогось діда цепочку в палець. Відніс у комісіонку. Через тиждень її продали. Я за виручені гроші місяць жив, ще й матері в село обігрівач купив. За півроку обігрівач замкнуло. Мати з тіткою згоріли. Тоді я поняв, що гріх зробив. Досі через то каюся.

У мене через ті кості жизнь не зложилася. Сам уже 15 років не ходю. Чотирьох дітей поховав за життя. У сина рак нашли, дочка з зятем в аварії розбилися. Ще одна дочка від туберкульозу вісім років лічилась. В прошлом маю на похорон їздив.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Тітенко обкрадав могили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути