вівторок, 19 листопада 2013 17:26

Сонце змінює полюси: на землян чекають магнітні бурі і вимкнення електрики

Сонце змінює полюси: на землян чекають магнітні бурі і вимкнення електрики
Фото: bigmir.net

Магнітне поле Сонця знаходиться на грані, щоб поміняти полюси. З такою заявою виступили астрономи.

Явище, яке відбувається кожні 11 років, створить "хвильовий ефект" по всій Сонячній системі. Це може призвести до потужних геомагнітних бур, які вплинуть на супутники і радіозв'язок.

Про це в NASA заявляли ще в серпні, попереджаючи, що "переворот" Сонця варто чекати в найближчі три-чотири місяці, але з точною датою не могли визначитися. Тепер же йдеться про те, що зміна полюсів на Сонці станеться в найближчі кілька тижнів.

Головною ознакою є те, що під час завершення 11-річного сонячного циклу плями з'являються на поверхні Сонця поблизу екватора, де відбувається інтенсивна магнітна діяльність. За місяць ці плями розпадаються і магнітна активність мігрує від екватора до одного з полюсів Сонця, змушуючи світило змінювати полярність.

Тодд Хоксема, вчений з обсерваторії сонячної активності при Стенфордському університеті, яка проводить моніторинг сонця з 1975 року, сказав: "Це ніби як приплив. Кожна маленька хвиля приносить трохи більше води і, у результаті, виходить повний розворот".

Філ Шеррер, який працює з Хоксема в обсерваторії, сказав: "Північний полюс вже змінив полярність, а південний тільки надолужує згаяне. Але скоро обидва полюси повернуться назад".

Під час такої магнітної активності зазвичай відбувається безліч сонячних спалахів. Вони можуть впливати на магнітне поле Землі, що викличе магнітні бурі і полярні сяйва. Крім того, спалахи можуть порушити радіозв'язок, пошкоджуючи електроніку на супутниках і навіть впливаючи на літаки, рейси яких проходять через полюси. А особливо потужні бурі можуть привести до відключення електрики, але, знову таки, тільки ближче до полюсів.

Зараз ви читаєте новину «Сонце змінює полюси: на землян чекають магнітні бурі і вимкнення електрики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути