четвер, 13 квітня 2023 09:36

Шанувальник "зброї і Бога": розповіли про ймовірного причетного до витоку секретних даних Пентагону

Шанувальник "зброї і Бога": розповіли про ймовірного причетного до витоку секретних даних Пентагону
Витік нібито секретних матеріалів Пентагону сколихнув світову спільноту. Фото: zn.ua

За витоком секретних даних Пентагону може стояти молодий "любитель зброї".

Він поділився особливо секретними документами з групою далеких знайомих, які шукали спілкування під час ізоляції через пандемію. Про це пише The Washington Post.

За даними видання, ще у 2020 році об'єднана інтересом "до зброї, військового спорядження і Бога" група з приблизно 200 осіб сформувала закритий клуб на популярній серед геймерів онлайн-платформі Discord.

Торік людина, яку деякі називають OG, опублікувала повідомлення, наповнене "дивними акронімами та жаргоном". На це спочатку не звернули увагу учасники групи. Мало хто прочитав довге повідомлення, у якому OG стверджував, що "знає секрети, які уряд приховував від простих людей".

"Учасник уважно прочитав повідомлення OG, і ще сотні, які, за його словами, регулярно відправлялись протягом кількох місяців", ‒ пише видання.

Він заявив, що це були майже дослівні стенограми секретних розвідувальних документів, які, за словами OG, він отримав на своїй роботі на "військовій базі". OG стверджував, що він провів частину дня на об'єкті, що охороняється, де заборонені мобільні телефони та інші електронні пристрої. За словами учасника, він занотував від руки деякі надруковані документи, "перекладаючи для незнаючих розвідувальну мову".

OG заявив групі, що "годинами працював над упорядкуванням секретних документів, щоб поділитися ними зі своїми товаришами на сервері Discord".

За словами учасника чату, OG хотів "тримати нас у курсі" і думав, що його "інсайдерські знання" забезпечать іншим захист від неспокійного світу навколо них.

"Він розумна людина. Він, звісно, знав, що робив, коли розміщував ці документи. Це не були випадкові витоки", ‒ сказав учасник групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білому домі прокоментували витік секретних документів Пентагону

Серед документів, які публікував OG, були, зокрема, надсекретні звіти про пересування високопоставлених політичних лідерів, а також тактичні зведення про збройні сили.

Пізніше OG почав викладати сотні фотографій документів. Ці знімки тепер можуть дати певні підказки федеральним агентам, які розшукують OG. За словами члена групи, OG не був ворожий до уряду США, і він наполягав на тому, що не працює на користь будь-якої країни.

"Більшість людей на сервері були досить розумні, щоб зрозуміти, що ці документи не слід розміщувати деінде", ‒ сказав учасник групи.

Однак, за словами одного із учасника, в групі були іноземні громадяни, у тому числі з Росії та України, а також з Європи, Азії та Південної Америки. Ті, хто виявляв найбільший інтерес до секретних матеріалів, були переважно зі "східного блоку та пострадянських країн".

Загалом, за даними видання, багато років співробітники американської контррозвідки розглядали ігрові платформи як магніт для шпигунів.

"Російських розвідників підозрюють у тому, що вони потоваришували з геймерами, які, на їхню думку, працюють на спецслужби, і підштовхували їх до розголошення секретної інформації", ‒ сказав високопоставлений американський чиновник.

Документи на сервер OG завантажував протягом усієї зими. Однак, 28 лютого без відома групи інший користувач-підліток із сервера Thug Shaker Central розмістив кілька десятків фотографій із зображенням секретних документів на іншому сервері Discord, пов'язаному з YouTuber "wow_mao".

А 4 березня десять документів з'явилися на Minecraft Earth Map, сервер Discord, присвяченому популярній відеогрі.

"Секретні та надсекретні документи тепер були доступні тисячам користувачів Discord, проте американська влада зверне увагу на витік лише через місяць", ‒ йдеться у публікації.

Тим часом OG перестав ділитися зображеннями у середині березня. 5 квітня секретні документи з оцінкою війни в Україні були розміщені на російських каналах Telegram та платформі дощок оголошень 4chan, а також почали переходити до Twitter.

За словами одного з учасників чату, незадовго до того, як New York Times вперше повідомила про витік, OG прийшов на сервер "дуже злий, що для нього незвичайно".

"Він сказав, що щось трапилося, і молився Богу, щоб ця подія не відбулася... Але тепер все в руках Божих", ‒ розповів учасник чату.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Секретні дані розвідки США щодо стану української армії могла "злити" дитина. Вона опублікувала документи у месенджері Discord. Опитали людину, яка сказала, що була учасником цієї групи. Повідомила лише, що їй 18 років й вона спілкувалася з особою, яка місяцями публікувала документи.

Зараз ви читаєте новину «Шанувальник "зброї і Бога": розповіли про ймовірного причетного до витоку секретних даних Пентагону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути