вівторок, 11 квітня 2023 10:06

Спецтема: Війна Росії проти України

У Білому домі прокоментували витік секретних документів Пентагону

У Білому домі прокоментували витік секретних документів Пентагону
Білий дім ще не знає, хто стоїть за витоком секретних документів. Фото: pixabay.com

У Білому домі поки що не мають інформації щодо причетних до витоку секретних військових документів Пентагону.

Перевірка досі триває, заявив координатор Ради національної безпеки Сполучених Штатів Америки Джон Кірбі під час брифінгу в Білому домі.

"Ми не знаємо, що в цих документах, не знаємо, хто несе відповідальність за це, і ми не знаємо, чи є у тих, хто це зробив, більше документів, які вони хочуть опублікувати. Ми стежимо за ситуацією настільки уважно, наскільки це можливо. Водночас правда у тому, що в нас зараз немає інформації", ‒ розповів він.

Деякі з документів однозначно є підробкою, додав Кірбі, але не уточнив про які саме йдеться і скільки з них є дійсними. Також він зазначив, що президент США знає про інцидент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витік документів Пентагону спричинив кризу у відносинах США із союзниками

"Президент був проінформований. Його вперше поінформували наприкінці минулого тижня, коли ми всі дізналися, що там є якісь документи. Він був поінформований і підтримував контакт із представниками національної безпеки протягом усіх вихідних", ‒ повідомив координатор Ради нацбезпеки США.

Пентагон ще оцінює масштаби витоку секретної інформації, яка містила інформацію про боєздатність української армії і дії американських союзників. Міністру оборони США Ллойду Остіну вперше повідомили про "злив" 6 квітня. Наступного дня він почав скликати вищих керівників на щоденній основі.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Злиті дані про весняний контрнаступ ЗСУ спираються на великий обсяг фіктивної інформації. Інформація там спирається переважно на статистичний аналіз поставок та можливих оперативно-тактичних задумів, написав у Telegram радник глави Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «У Білому домі прокоментували витік секретних документів Пентагону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути