пʼятниця, 28 серпня 2015 18:36

Російських ГРУшників можуть обміняти на українських полонених - СБУ

Російських ГРУшників можуть обміняти на українських полонених - СБУ

Керівник Служби безпеки України Василь Грицак не виключає можливості обміну співробітників Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу ЗС РФ Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова на утримуваних громадян України, однак підкреслює, що їх долю спочатку вирішить суд.

Про це він сказав журналістам у п'ятницю в Києві.

"На сьогоднішній день за двома ГРУшниками, імена яких я називав (Александрова і Ерофеева - ред.), кримінальні провадження завершені, і їх долю вирішуватиме суд. Після суду буде прийматися рішення про їх подальшу долю. Що стосується можливого обміну, то я не виключаю такої можливості, але це виходить за межі моєї компетенції", - сказав він.

Як повідомлялося, російський офіцер ГРУ Александров і капітан ГРУ Єрофєєв були затримані 16 травня в зоні проведення АТО в районі м.Щастя при спробі захопити стратегічний міст. У результаті бою один український військовий загинув, троє отримали поранення. Один із затриманих був поранений у руку, інший - в ногу. Затримані були переведені до Києва в Головний клінічний госпіталь Міноборони. 29 травня їм були зроблені планові операції.

19 травня затриманим українським слідчим оголосили підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України за участь у терористичній діяльності т.зв. "ЛНР", а в п'ятницю, 22 травня, Шевченківський райсуд Києва обрав для них запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

У СБУ заявили, що Україна вважає затриманих в Луганській області військовослужбовців ГРУ Генштабу РФ капітана Єрофєєва і сержанта Александрова терористами, але надасть їм всю необхідну правову та медичну допомогу.

28 липня радник голови СБУ Юрій тандем заявив, що суд над Александровим і Єрофєєвим почнеться у вересні 2015 року та проходитиме в Україні.

Наприкінці липня затриманих перевели з госпіталю в слідчий ізолятор Києва.

На початку серпня заступник генерального прокуратора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що цим спецназівцям пред'являть підозру за підготовку і розв'язування збройного конфлікту (війни) на території України: "Відносно них обвинувальні акти будуть точно направлені до суду, і їм також буде інкриміновано і оголошено про підозру у ст. 437 за участь в розв'язуванні агресивної війни і військового конфлікту".

Таким чином, Матіос дав зрозуміти, що мова про можливості обміну цих російських військовослужбовців не йде.

25 серпня в Службі безпеки України спростували інформацію про нібито внесення в списки обміну полонених Александрова і Єрофєєва. Крім того, адвокат Єрофєєва Соколовська з даного приводу також сказала, що інформація не підтверджена.

26 серпня Матіос нагадав, що Александров і Єрофєєв підозрюються у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених 5 статтями КК України, зокрема участі і здійсненні агресивної війни проти України, переміщення поза митним контролем зброї та боєприпасів, зберіганні і передачі вогнепальної зброї, сприяння діяльності терористичної організації і вчинення теракту, який призвів до загибелі українських військовослужбовців.

"За сукупністю складу злочину процесуальний керівник, державний обвинувач проситиме максимальну санкцію за всіма статтями, за якими пред'явлені підозри", - сказав він.

Коментуючи дану заяву головного військового прокурора, адвокат Єрофєєва Соколовська допустила, що суд може засудити її підзахисного і Александрова до довічного тюремного ув'язнення, оскільки таку санкцію передбачає інкримінована їм стаття про тероризм.

Зараз ви читаєте новину «Російських ГРУшників можуть обміняти на українських полонених - СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути