четвер, 30 червня 2011 11:09

На Черкащині масово дохне риба через цукровий завод?

На Кривоколінському водосховищі на річці Гірський Тікич у Черкаській області на вихідних потруїлася риба. Місцеві звинувачують Тальнівський цукрозавод.

"Десятикілограмові щуки плавають догори пузом. А дрібної риби – лящів, карасів, линів, верховодки – не полічити", – бідкається працівник Кривоколінської ГЕС Анатолій Півторак.

Гідроелектростанцію відновлюють кілька місяців.

"Уже поставили застави, набрали води і тут перед вихідними така біда, – каже Анатолій Дмитрович. – Дивитися шкода. Смердота неймовірна. За пару днів буде ще гірше, коли дохла риба підійметься з дна. Діти перестали купатися".

Цукрозавод уп'яте труїть рибу. У 2010 році сталося три випадки й цьогоріч – два.

"За спійману в нерест на вудку верховодку нас штрафують на 7 тисяч гривень, – каже Півторак. – А тут тоннами травлять і як із гуся вода".

У місцевій санітарній станції про проблему ще не знають.

"Кілька днів тому нібито був невеликий викид, – каже лікар із комунальної гігієни 63-річний Іван Туркаленко. – Я ходив дивитися. Знайшов місце, звідки витікали нечистоти. У цукрозаводі мене запевнили, що витік стався випадково, мовляв все побігло з дощовими водами".

Місцеві впевнені, що нечистоти потрапили в річку з вини цукрозаводу.

"Уся гидота збирається в так званому Жуковому озері, – каже колишній робітник 39-річний Олександр. – За інструкцією її повинні відкачувати в басейн, а звідти – у відстійники. Однак на заводі економлять світло. Тому застояну, смердючу воду спускають у річку Тальянку. Звідти вона йде у Гірський Тікич, а вже звідти потрапляє у Синюху".

У цукрозаводі свою вину заперечують.

"Якщо в Кривих Колінах думають на нас, то хай собі думають, – обурився виконавчий директор Іван Шкребтій. – Нас нещодавно перевіряла санстанція. Найшли дрібні порушення. Якщо надворі така погода, то що може стримати потоки дощової води? Щодо насоса, яким качаємо воду у відстійники, то зараз пора ремонту й ми його ремонтуємо. Жодного порушення я тут не бачу".

Тальнівський цукрозавод належить депутату від Партії регіонів Геннадію Бобову. Восени через порушення правил техніки безпеки тут серйозно травмувалися троє осіб.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині масово дохне риба через цукровий завод?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути