середа, 12 жовтня 2011 12:10

Катастрофа біля берегів Нової Зеландії: арештували капітана аварійного судна
37

Фото: Фото: Reuters

Капітан контейнеровоза "Рена" (Rena), що сів на риф біля берегів Нової Зеландії, заарештований за звинуваченням у злочинній халатності при керуванні судном. Про це повідомляється на сайті екологічної організації Maritime New Zealand (MNZ).

В даний момент капітану пред'явлено тільки одне звинувачення по 65 статті морського транспортного закону Нової Зеландії - необережність при управлінні судном, що зумовила невиправданий ризик. Покарання, передбачене цією статтею, складає 10 тисяч новозеландських доларів (7800 американських) або тюремне ув'язнення терміном у 12 місяців.

Однак, як повідомляється, капітану можуть бути пред'явлені і нові звинувачення з урахуванням того, що ситуація навколо аварійного контейнеровоза погіршується. Як заявив 12 жовтня прем'єр-міністр Нової Зеландії Джон Кі (John Key), в корпусі судна виявлені пошкодження, які значно збільшують вірогідність його руйнування в умовах штормової погоди. При такому розкладі в море може потрапити весь паливний запас "Рени" - понад півтори тисячі тонн нафтопродуктів, це фактично буде екологічною катастрофою.

За останніми даними MNZ, в корпусі судна виявлена серйозна тріщина, яка може призвести до відокремлення кормової частини "Рени". Всі служби, які беруть участь в операції по знешкодженню контейнеровоза, приведені в підвищену бойову готовність.

Крім того, шторм змив з палуби вантажного судна частина контейнерів. Власники вантажу заявляють, що серед них немає потенційно небезпечних з точки зору екології матеріалів, однак новозеландські тележурналісти помітили синій дим, що піднімався від одного з них. Усього в море потрапили близько 70 контейнерів з 1368, що знаходилися на борту. Серед них є кілька, що містять токсичні речовини, проте, за словами судновласника, потенційно небезпечні контейнери знаходяться не на палубі "Рени", в трюмі. Тим не менш, в районі аварії повністю припинено планове судноплавство, так як контейнери з борту "Рени" можуть завдати іншим судам ушкодження.

Контейнеровоз "Рена" сів на риф біля північно-східного узбережжя новозеландського острова Північний 5 жовтня 2011 в результаті виконання невдалого маневру. Протягом кількох днів з нього вдалося евакуювати весь екіпаж, проте саме судно залишилося на рифі. Рятувальні роботи були сильно ускладнені через штормову погоду - так, при спробі відкачати з "Рени" паливо, отримало пошкодження судно-заправник "Авануйа" (Awanuia). Відкачати вдалося тільки близько 10 тонн при тому, що загальний паливний запас становить приблизно 1700 тонн. Через отримані "Реной" ушкодження частина палива вже витекла в океан. За даними влади, у воду потрапило близько 300 тонн токсичних нафтопродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Катастрофа біля берегів Нової Зеландії: арештували капітана аварійного судна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути