Ексклюзиви
неділя, 11 листопада 2012 16:33

До суду прийшли нові жертви донецьких міліціонерів, які зґвалтували чоловіка кийком
14

Фото: Фото: Тетяна Заровна

9 листопада в Петровському райсуді Донецька відбулося слухання справи про скандальне згвалтування на опорному пункті міліції. Виступили нові потерпілі від міліцейського свавілля та курсанти, які, на думку жертви, були свідками тортур, але не завадили насильству.

А на лаві підсудних троє: дільничний Руслан Сутковий, солдат-контрактник з Криму Вадим Чижков (був відряджений у Донецьк) і начальник дільничного Олег Заєць.

Курсанти Донецького юридичного інституту МВС України, яких на час Євро-2012 відрядили до Петровського райвідділу міліції, - Віктор Голубєв, Артур Бабаян, Олексій Єршов, Володимир Кунтуков - заявили суду, що не перебували в кімнаті в момент, коли там був потерпілий Михайло Бєліков.

"Я вийшов покурити, нам наказали вийти", - повторювали курсанти один за одним.

Криків, за словами курсантів, вони не чули і вважають, що, покидаючи опорний пункт, Бєліков був у нормі. На уточнюючі питання ці свідки твердили: Бєліков вийшов "сам, на своїх ногах". Що, ймовірно, означає: якщо не винесли на ношах, значить в повному здоров'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два мільйони гривень вимагає Інвалід першої групи

"Затриманий почав на нього кидатися, і тому Сутковий завдав йому один удар в груди і попросив нас вийти", - розповів суду свідок Голубєв.

"Коли Бєлікова саджали в автомобіль біля автостанції, він ударив Суткового, нецензурно лаявся на адресу міліції. "Ти відповіси за ці слова, зараз приїдемо, і я тобі покажу все", - сказав йому Сутковий. Після відходу Бєлікова, Сутковий звернувся до мене: "Давай до лікарні, у мене палець болить", - розповів свідок Єршов.

Крім жертви наруги Михайла Бєлікова, по справі проходить ще п'ять потерпілих.

12 січня 2012 року п'яний Сутковий прийшов додому до Миколи Наку і зажадав, щоб той розлучився зі своєю дружиною, яка сподобалася дільничному. У процесі бесіди у дворі з відстані менше півметра дільничний розпилив балончик в очі супернику. Через що у Миколи стався хімічний опік рогівки. Це ледь не призвело до сліпоти.

Теща Наку розповіла суду, що після того, як Сутковий розпилив у очі її зятю спецзасіб, міліція довго їхала на її виклик. У декількох лікарнях Донецька відмовилися прийняти постраждалого від рук працівника міліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дощ міліцейських відставок у Донецьку: шефів райвідділку звільнили через жадібних дільничних

"Як тільки вони чули, що опік заподіяв міліціонер, Колі не хотіли надавати допомогу. Тільки в обласній лікарні нас прийняли. Сказали, що Коля може залишитися інвалідом, а якщо б газ потрапив у дихальні шляхи, то міг би і вмерти", - повідомила суду 45-річна Світлана Бушуєва.

Підсудного Суткового, який, як вважає звинувачення, особисто гвалтував гумовою палицею Бєлікова, свідок Бушуєва охарактеризувала так: "зухвалий, запальний, агресивний, любить випити".

"Моїй доньці він говорив: "Ти чоловіка виведи з себе, щоб він тебе стукнув, а я викличу наряд", - сказала вона.

35-річного Сергія Козака затримали 12 червня на тій же автостанції, що і Бєлікова. За те ж порушення - чоловік пив пиво. На опорному пункті його побили. При цьому в кабінеті, крім Суткового і Чижкова, знаходилися три курсанти - 2 хлопця і дівчина. У їхній присутності Сутковий вдарив Козака рукою один раз по голові та ногами п'ять-шість разів по нирках.

"Це було в присутності курсантів. Вони сиділи і просто тупо дивилися телевізор. Їм було паралельно, що зі мною відбувається. Причому Суткового я попередив, що у мене поламаний таз і хребет. Через що я рік не ходив. Працюю інженером і такого не потерплю", - розповів суду потерпілий.

17 червня, в день, коли постраждав Михайло Бєліков, безпосередньо перед ним на опорний пункт були доставлені та побиті Руслан Ручко і Максим Василенко.

"Ми встигли випити півпляшки пива на двох - йшли з пляжу, було жарко. Сховалися за магазином, але вони нас і там знайшли. Я сказав: "Пацани, я більше не буду пити, відпустіть додому, вдома на мене чекає дитина". Мене били руками, ногами, кийками Чижков, Сутковий і ще один солдат. Курсант МВС при цьому сидів за столом, заповнював протокол. Били не по-людськи, сильно. Сутковий мені вибив зуб кулаком. Руки-ноги - все було чорне в мене потім. Били не за пиво. А за те, що ми не поважаємо міліцію", - розповів суду 29-річний потерпілий Василенко.

Після того, як на опорний пункт доставили Михайла Бєлікова, Ручко і Василенко були виведені в коридор.

"Я чув крики "ой" і "ай", мат співробітників міліції. Потім цю людину вивели. Зайшов охайний чоловік, а вийшов пошарпаний, брудний - весь у пилюці", - розповів суду Василенко.

За всі вищеназвані злочини підсудні ніколи б не понесли відповідальність, якщо б не шокуючий випадок із згвалтуванням. Про нові факти стало відомо в ході розслідування справи Михайла Бєлікова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліціонери зґвалтували Михайла Бєлікова

Прокуратура, як вважає родина Бєлікова і його адвокат Сергій Салов, порушила кримінальну справу лише завдяки громадському обуренню. Зав. відділенням міськлікарні № 14 вже після того, як НП набула розголосу, виписав Михайла із зазначенням, що його травми носять побутовий характер. Йшлося про розрив прямої кишки, переломом ребра і забитті обох нирок.

Бєліков заявив суду, що не відразу повідомив про наругу, бо йому було соромно признатися в приниженні, яке він переніс.

"Я і зараз готовий провалитися крізь землю", - сказав головний потерпілий.

Так само Бєліков повідомив суду, що поки він лежав у лікарні, з його братом і матір'ю правоохоронці вели переговори про те, щоб за 20 тисяч гривень він відмовився від претензій до міліції, сказавши, що впав з велосипеда.

Під час суду 39-річний Михайло Бєліков відчув себе погано і був змушений піти до закінчення засідання. Нещодавно йому визначили 2 групу інвалідності.

Зараз ви читаєте новину «До суду прийшли нові жертви донецьких міліціонерів, які зґвалтували чоловіка кийком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

108

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути