середа, 27 червня 2012 18:07

Донецького міліціонера-нелюда, який гвалтував кийком, "колеги" хотіли "відмазати" за 40000 грн

У даний час по кримінальній справі про тортури на опорному пункті № 5 Петровського райвідділу міліції Донецька залучається один працівник міліції - 23-річний дільничний С. А повинно бути не менше 6 співробітників правоохоронних органів.

Про це Gazeta.ua заявив сьогодні авдокат Сергій Салов, який взявся представляти інтереси потерпілого Михайла Бєлікова і його сім'ї.

17 червня на зупинці автостанція "Трудовська" 39-річного будівельника Михайла Бєлікова за розпивання пива затримали співробітники Кримського територіального командування Внутрішніх військ МВС України (так званий "Тигр"). Михайло стверджує, що вже на зупинці його ззаду вдарили по голові кулаком, потім били обличчям об асфальт, наділи наручники і відправили в опорний пункт № 5 Петровського РВВС Донецька.

Як стверджує прес-служба "Тигрів", наряд викликав дільничного інспектора і передав йому затриманого. Але Бєліков вже упізнав одного з офіцерів "Тигра" - старшого наряду, який за законом мав на місці скласти адмінпротокол за розпивання слабоалкогольного напою або ж обмежитися зауваженням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліціонеру, який зґвалтував донеччанина, загрожує 10 років в'язниці

Подальші події відбувалися на опорному пункті - там уже місцевий дільничний за допомогою невідомих курсантів використовував міліцейський кийок для згвалтування людини. Потім тією ж палицею він побив жертву, зламавши ребро. Потерпілий отримав травми, які поставили його життя в небезпеку, - в тому числі, розрив товстої кишки. Він до цих пір знаходиться в реанімації. Зроблені 2 операції, а через півроку має бути третя, найважча, пов'язана з пластикою кишечника.

"Обличчя у Михайла з самого початку було все пухке від ударів, на боці та на шиї сліди від кийка, на зап'ястях шрами від наручників, - каже брат жертви Юрій Бєліков. - Увечері 17-го зробили одну операцію, а вночі - розпочався перитоніт і терміново зробили другу. Матері сказали, що життя Міші на волосині".

"У приміщенні, де була наруга, перебувало 5 осіб. У тому числі четверо курсантів. Хтось утримував жертву, а дільничний своїми руками зробив звірство. Але так само очевидцем екзекуції став якийсь підполковник - він не надав медичну допомогу, не вжив заходів щодо затримання інквізиторів, не зупинив злочин. Так що всього обвинувачених має бути мінімум 6. І вони повинні притягуватися не тільки по ст. 365 ч. 3 (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) КК України. Нехай дадуть відповідь ще й за тортури, за катування, за наругу в збоченій формі, за тяжкі тілесні ушкодження, і ще по ряду статей ", - вважає Салов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецькі міліціонери за пляшку пива побили і зґвалтували затриманого

Потерпілий розповів все підполковнику, але той ще став вимагати 1500 гривень за те, що залишили живим.

"Коли брата відпустили, і він пішов умитися, там, в туалеті, він все розповів присутньому на опорному пункті підполковнику. Але той просто вивів брата з опорного пункту, сказавши, що брат повинен йому 1,5 тисячі гривень. За що? За те, що брата залишили живим! Проводжаючи, підполковник сказав: "Забудь про все, що тут сталося, тобі самому потім буде соромно", - з обуренням нагадує Юрій Бєліков.

Двоюрідний брат Михайла Альберт Лєонов каже, що такий садизм по відношенню до затриманого на цьому опорному пункті стався не в перший раз.

"Адже коли Михайла заштовхували в машину, цей дільничний сказав йому: "Зараз ми тобі покажемо, для чого потрібна міліцейська палиця!". Очевидно, раніше це робили з іншими. Цей випадок просто перший, про який всі дізналися. Цей 23-річний дільничний робив це разом з курсантами - на погонах тих, хто знущався, Михайло помітив букву "К". Це означає стажистів, майбутніх міліціонерів, ось так вчать робити з людьми, таке навчання".

Після того, як шокуюча історія набула всеукраїнського розголосу, затриманий дільничний негайно був звільнений. Однак, як розповіли кореспонденту Gazeta.ua рідний і двоюрідний брати потерпілого, міліція на рівні міського главку до 21 червня вела переговори з їх родиною про те, щоб за невелику суму приховати факт злочину, вчиненого в їх відомстві.

"17 червня Михайло прийшов додому, уткнувся в стінку обличчям, а потім втратив свідомість і його забрали на швидкій. З Михайлом до лікарні їздив зять, і звідти до міліції. Ще до операції повідомили, що до них доставлений побитий чоловік. До операції його опитали двоє, але в дверях стояв той самий дільничний і Михайло злякався, сказав: "Претензій не маю". 18-го в міліції мені сказали, що готують відмовний матеріал, хоча напередодні вночі Михайло ледве не помер! А в 7.00 вечора 18-го червня Міша нам зізнався, що його побили в міліції. З 19 червня зі мною і з мамою почали вести переговори. Їх вів чоловік, який представився заступником міського начальника міліції по кадрам. Ця людина не показала посвідчення, але назвав своє прізвище. Він сказав, що брата побив дільничний і навіть нашій мамі цього дільничного привели та показали. Нам з мамою під розписку запропонували 20 000 на лікування брата та обіцяли ще 20 тисяч. За це Михайло повинен був зробити заяву, що травми отримав іншим способом. Ми тоді думали, що мова йде про побиття тільки і спочатку погодилися, оскільки щодня витрачаємо не менше 700 гривень. Ми взяли 20 000 на лікування та розписку віддали начальнику райвідділу міліції. Але 21 червня від лікаря нам стало відомо те, про що брат нікому не хотів говорити. До нас підійшов лікар і сказав: "Невже ви це спустите на гальмах - вибачте бандитам те, що вони зробили з вашим братом? Йому порвали товсту кишку битою або міліцейської палицею, інакше такі пошкодження неможливо отримати". Після цього ми ніч не спали, були в шоці, а коли наступного дня мені знову зателефонували з райвідділу з пропозицією взяти обіцяні "ще 20 000" на ліки я відповів: "Ні! Таке не прощають", - говорить Юрій Бєліков.

Сім'я жертви міліціонерів вважає, що у тих, хто катував Михайла Бєлікова мотивом було задоволення садистки нахилів.

"З нього не вимагали свідченнь, не хотіли повісити на нього якийсь злочин, не вимагали грошей, повернули телефон та гроші, які у нього були з собою. Над ним просто знущалися заради забави. У той день був, якщо я не помиляюся, професійне свято - день дільничного і він перед тим може випив з колегами і так потім розважився?" - каже Альберт Леонов.

Сергій Салов має намір стягнути з держави, яка за законом несе відповідальністю за злочини, вчинені посадовими особами, позов про відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

"Ми, звичайно, не Америка, де за один зуб можна відсудити мільйон доларів, але позов про стягнення моральної шкоди буде задоволено як мінімум на суму 500 000 гривень. Адже мова йде про знущання принизливих і образливих для будь-якого чоловіка і, ймовірно, про інвалідність 1 групи. А ще про незгладиму психічну травму на все життя", - заявив адвокат.

Зараз ви читаєте новину «Донецького міліціонера-нелюда, який гвалтував кийком, "колеги" хотіли "відмазати" за 40000 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

226

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути