пʼятниця, 29 червня 2012 12:28

Без вибивання зізнань наші правоохоронці працювати не зможуть

Без вибивання зізнань наші правоохоронці працювати не зможуть
Слід перестати рівнятися на норму розкритості злочинів

Влада натовпу - погана влада. Але самосуди відбуваються через те, що в суспільстві немає віри в справедливу судову систему. Щоб домогтися покарання, потрібно сильно наполягати, зібрати докази. Та й то цього буде замало. Всі знають про справу Віталія Запорожця. Йому перекваліфікували статтю обвинувачення. Це вже досягнення у боротьбі за справедливий суд. Хоча покарання має бути ще м'якшим. Схожа ситуація була у Харкові. Двоє міліціонери вимагали в чоловіка гроші, сильно його побили. Він почав їх просити відпустити, пообіцяв заплатити. Вони повірили йому. Чоловік виніс із хати рушницю і почав стріляти. Одного вбив, а інший втік. Тоді апеляційний суд виправдав обвинуваченого. Але таке буває не завжди.

При судових розборах потрібно детально розглядати всі обставини злочину. Можливо, це була самооборона, чи людина під час вбивства була в стані афекту, чи навпаки - вбивство було заплановане. Потрібна повна оцінка справи.

Міліція відчуває себе безкарною. Вони знають, що їх не покарають. Коли у людини вибивають зізнання, то це — порушення права на справедливий суд. У статті 62 Конституції України сказано, що будь-який громадянин має право зберігати мовчання. Тобто не зобов'язаний свідчити проти себе або проти свого сусіда. Тому, коли щохвилини в міліції таке відбувається, то правоохоронці таким чином порушують це право. Якщо у затриманого є докази, що з нього вибивали зізнання, то його можна оскаржити в суді або ж навіть у Європейському суді.

Потрібно, щоб судді мали чітку позицію. Якщо вони нарешті зрозуміють, що не можна брати до уваги примусові зізнання, то в міліції відпаде потреба їх отримувати. Такого поки що немає.

Вся біда в тому, що без вибивання зізнань наші правоохоронці працювати не зможуть. Всі знають, що потрібно виконати норму показника розкритих злочинів. А найлегше це зробити шляхом тиску та знущання над підозрюваним. Поки в правоохоронних органах будуть рівнятися на той показник, а заробітна платня міліціонера буде прямо пропорційною до нього - доти будуть ці знущання над людьми.

Потрібно, щоб міністр внутрішніх справ взяв на себе обов'язок і заявив, що так далі працювати не можна. Луценко свого часу вже наголошував на цьому, але поламати системи не вдалося.

Євген Захаров, голова Правління Української гельсінської спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи

Зараз ви читаєте новину «Без вибивання зізнань наші правоохоронці працювати не зможуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути