пʼятниця, 10 січня 2014 15:00

Аномально тепла погода в Україні побила 130-річний рекорд

Аномально тепла погода в Україні побила 130-річний рекорд
Фото: segodnya.ua

В Україні панує нетипово тепла зима. Біологи та екологи б'ють на сполох, адже температура перевищує багаторічні показники на 9 градусів, а в ніч з 5 на 6 січня був побитий 130-річний рекорд: +5, пише Сегодня.

Метеоролог Наталка Діденко розповідає ТСН, що аномалії відбуваються щорічно в кожній країні, тому нетипове потепління - природне явище для України. До того ж, на сьогоднішній день на погоду нашої країни впливає м'яке повітря Атлантичного океану.

Крім циклонів, причиною різких погодних змін стала сонячна активність. Експерти стверджують, що за останнє десятиліття вона істотно зменшилася. З цієї причини японські і російські вчені вже охрестили новий період як Льодовиковий.

У Ботсаду імені Фоміна розквітли понад 8 видів дерев. "Такого за роки своєї роботи я не пригадую. Хіба, що в 2005 році, коли в січні зацвіла ліщина, а в цьому році просто буйство. Зацвіли дві калини: боднантенська і запашна, айва японська, принсепія і дереза китайська, керія японська, таволга Тунберга, жимолость. Це неприродно для цих видів, які квітнуть лише навесні", - каже Зінаїда Бонюк, завідувач сектору дендрології Ботсаду імені Фоміна.

За її словами, рослини ввів в оману аномально холодний вересень, коли дерева і рослини увійшли у стан "спокою" раніше часу. "Зазвичай це відбувається в листопаді, коли температура повільно знижується. Зміни погоди - холод, відлига, холод - просто згубні для рослин. Якщо через декілька днів вдарять морози, квіти, які розпустилися на деревах, обмерзнуть, і навесні не зацвітуть!" - каже Зінаїда Бонюк.

Зацвіли дерева і в Національному ботсаді імені Гришка - жимолость та айва японська. "Такі зміни згубні для плодоносних дерев. Рослини повинні пройти так зване загартування - зниження температури взимку, щоб розквітнути навесні і плодоносити восени", - говорить завідуюча відділом плодових рослин Ботсаду Світлана Клименко.

Згідно з прогнозами синоптиків, радіти теплу будемо до суботи. "А 13 січня температура опуститься до 3-6 градусів морозу, і випаде сніг", - обіцяє синоптик Наталія Діденко.

Зараз ви читаєте новину «Аномально тепла погода в Україні побила 130-річний рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути