четвер, 09 січня 2014 17:02

Діти, які сплять з батьками, погано висипаються

Діти, які сплять з батьками, погано висипаються
Фото: missfit.ru

Немовля до року має спати 18 годин на добу. З року до трьох - дві години вдень і десять вночі. Якщо спить менше чи важко засинає, слід показати неврологу.

"Купіть дерев'яну колиску з дном з тонких рейок. В ній хороша вентиляція, не розведуться грибки. Малеча інколи відригує, тому кладіть її на спинку, а голову повертайте вбік, - радить столичний педіатр Галина Дюк, 32 роки. - Або на бочок. Підкладіть подушку, тоді вільно дихатиме. Не кладіть у ліжко м'які іграшки, пухнасті ковдри."

До півроку радить класти дитину на спеціальну похилу подушечку для немовлят з латексу. Має вигин, що утримує малюка на спині. Її можуть замінити два бічні валики, які з'єднуються липучкою.

"Легкі покачування заспокоюють дитину. Якщо що дві-чотири секунди качати ліжко з однієї сторони в іншу - потрапите в ритм хвиль мозку, які виникають у глибоких фазах сну. Дитина розслабляється і швидше засинає."

До 4-5 місяців малюк зможе розгойдуватися сам. Тому ліжечко слід зробити стійким.

"Багато батьків думають, що малюка на ніч треба туго сповивати. У лікарів інша точка зору. Більшість наполягають на вільному сповиванні, особливо на ніч. Через туге може відставати у психічному розвитку."

Якщо мама годує малюка груддю, до року радить класти його спати з собою. Потім відучати.

"Годуєте штучно - одразу кладіть окремо. Не привчайте засинати у вас на руках, бо звикає. Потім діти годинами не можуть заснути. Погодуйте, покупайте, кілька хвилин постійте біля ліжечка і вийдіть з кімнати. Особливо якщо схоплюєтеся з ліжка через найменший шурхіт. Малюк відчуває це, і поганий сон буде в обох. Дітки, які сплять з батьками, частіше прокидаються вночі і погано висипаються."

Якщо дитина прокинулася і плаче, не радить бігти до неї і брати на руки.

"Дайте кілька хвилин поплакати, тоді засне сам. Потім завжди так робитиме, коли прокинеться. Буває, дитина плаче уві сні, бажано її не будити. Але потім перевірити, чи не має кольок, алергії. Якщо годуєте грудьми і їсте гостре, солоне, смажене — відмовтеся. Коли ріжуться зубки, порадьтеся з лікарем, як втишити біль."

У півтора року дитина починає розрізняти день від ночі, бо мозок реагує на світло.

"Допомагайте малечі встановити режим. Вночі гасіть світло, тихо розмовляйте, не чіпайте дитину без потреби."

 

Зараз ви читаєте новину «Діти, які сплять з батьками, погано висипаються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути