пʼятниця, 30 листопада 2012 21:03

Активісти вимагають відкрити кримінальну справу за знесений будинок у Десятинному провулку

Активісти столичних громадських організацій та місцеві мешканці написали відкритий лист прокурору Києва Миколі Бескишкому та голові Київської міськадміністрації Олександру Попову з вимогою порушити кримінальну справу за фактом незаконного знесення історичної пам'ятки за адресою Десятинний провулок, 5.

"28 листопада 2012 року в історичному центрі столиці, незважаючи на систематичні протести громадян та неодноразові звернення в міліцію із законними вимогами про "зупинення будівельних робіт до з'ясування деталей", була навмисне зруйнована історична пам'ятка, яка мала велику цінність як частина культурної спадщини нації. Знесення здійснили за розпорядженням Київського патріархату Української Православної Церкви", - йдеться у листі.

Лист виклали в інтернеті, його можна підписати тут.

Уночі з 29 на 30 листопада будівельники знесли особняк за адресою Десятинний провулок 5, який захищали столичні активісти та мешканці сусідніх будинків. Будівельники екскаватором зламали стіни та перекриття, а будівельне сміття продали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попов обіцяє не дозволити будівництво на фундаменті Десятинної церкви

Про це Gazeta.ua розповіла мешканка сусіднього з будмайданчиком будинку Діна Герцрікен.

"Вдень тут працюють якісь археологи, а вночі будівельники. Будинок знесли до фундаменту, як вони кажуть, щоб проводити розкопки. Частина фундаменту палацу знаходиться під будівлею. Стіни ламали ковшем екскаватора так, що наш будинок трясло. У мене полиця з книжок упала. Сьогодні вони вивозять залишки будівель, кажуть, що їх комусь продали", - розповіла вона.

В Українській православній церкві Київського патріархату, кажуть, що мають усі дозволи на будівництво. Дозвіл на проектування та будівництво комплексу церква отримала ще 14 грудня 2007 року.

За словами владики Євстратія, прес-секретаря УПЦ (КП), проект комплексу є погодженим із Міністерством культури та Інститутом археології НАН України.

Нагадаємо, скандал у Десятинному провулку виник 20 листопада, коли будівельники почали розбирати особняк за адресою Десятинний провулок, 5. Місцеві мешканці та активісти вважають, що на старовинній вулиці хочуть побудувати комплекс господарчих споруд, який знищить залишки палацу князя Володимира, датовані 10 століттям. На сьогодні приписом прокуратури Києва зупинено будь-які будівельні роботи на цій ділянці.

Зараз ви читаєте новину «Активісти вимагають відкрити кримінальну справу за знесений будинок у Десятинному провулку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути