вівторок, 27 листопада 2012 05:00

Багатоповерхівку зводять на фундаменті палацу князя Володимира

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  Киянка Юлія Філоненко стоїть під ковшем екскаватора на будівельному майданчику на столичному провулку Десятинний, 3-5. Вона з іншими противниками будівництва стверджує, що в забудовників немає всіх дозволів для зведення там семиповерхового дому з підземним паркінгом
Киянка Юлія Філоненко стоїть під ковшем екскаватора на будівельному майданчику на столичному провулку Десятинний, 3-5. Вона з іншими противниками будівництва стверджує, що в забудовників немає всіх дозволів для зведення там семиповерхового дому з підземним паркінгом

— Они не строители, а вандалы в оранжевых жилетках, — професор фізики 67-річний  Олександр Бобир стоїть в обід 22 листопада біля зачинених воріт будівельного майданчика у київському пров. Десятинному, 3-5. Він із 39 сусідами та громадськими активістами вранці блокували там будівельну техніку. Виступали проти зведення будинку на місці, де археологи знайшли рештки палацу князя Володимира датовані Х ст.

Будівельний паркан у провулку з'явився 18 листопада. Наступних чотири доби шестеро робітників розбирали дах у старому особняку під №5, який належить Українській православній церкві Київського патріархату.

— Все время ночью здесь техника рычала. А утром они постоянно смеялись и махали нам руками, будто для них разбирать историческое здание — это комедия, — Олександр Миколайович ховає руки в кишені зеленого пальта. — Балки ломами трощили. 21 листопада  прийшли активісти та жителі сусідніх будинків. Вимагали показати, що тут роблять. Тоді будівельники видзвонили своїх хазяїв. Один з них пообіцяв, що 22-го приїдуть від Філарета та від забудовників і покажуть усі документи. Але ніхто з них так і не з'явився.

Десятинний провулок є однією з найдавніших вулиць Києва. Він у центрі міста на Старокиївській горі, де розташований Національний історичний музей і росте 400-річна липа митрополита Петра Могили.

— Фундамент палацу Володимира, знайдений 2009 року під особняком, який зараз розбирають, робить цю територію недоторканною. Це ніби Колізей у Римі, тільки київський. Будівельники на інформаційному щиті написали "експедиційно-археологічні розкопки". Але ж їх ніхто не робить екскаватором з ковшем більшим за людину, — додає Олександр Бобир.

За 3-метровою огорожею ходить охоронець.

— Сюда не можна, бо тут археологічні розкопки, можете щось затоптати, — сміється у відповідь на прохання впустити на будмайданчик.

Земельну ділянку та особняк у безоплатне користування церковники отримали 2002-го. Через п'ять років міська влада змінила цільове призначення землі — дозволила проектування та будівництво комплексу господарських споруд.

— Нам прораб их показал разрешение на проведение строительных работ. Но документов от экологов, археологов и инспекторов строительной комиссии у них нет, — підходить Діна Герцрікен, 62 роки. У вухах виблискують великі срібні сережки. Запрошує до себе у квартиру, де має один з проектів майбутньої будівлі — його виклали в соціальній мережі "Фейсбук". — За ним верхні поверхи зі скла нависатимуть над сусідніми будинками. У серці Києва вони хочуть вигнати семиповерхову потворність. Територія будівництва належить двом заповідникам — "Стародавній Київ" і буферній зоні "Софії Київської". Тому тут будувати не можна.

"ГПУ" звернулася за коментарем до Української православної церкви Київського патріархату, але нам його не надали.

Після протесту жителів міліція заборонила будь-які роботи на будівництві до з'ясування обставин.

Зараз ви читаєте новину «Багатоповерхівку зводять на фундаменті палацу князя Володимира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути