вівторок, 17 травня 2016 07:45

Заробити на кожній сотці можна 10 тисяч гривень за сезон

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Ірина Чернецова саджає листову капусту бок-чой на своїй ділянці в селі Андріївка Бориспільського району на Київщині. Половину вирощених овочів родина продає столичним ресторанам
Ірина Чернецова саджає листову капусту бок-чой на своїй ділянці в селі Андріївка Бориспільського району на Київщині. Половину вирощених овочів родина продає столичним ресторанам

— Із чоловіком раніше працювали в міжнародних компаніях. Я в маркетингу, він — у фінансах. Цей досвід нам дуже допомагає. Важливо не тільки виростити урожай, а й продати його, спланувати розвиток бізнесу. Оптовим покупцям з нами комфортно, бо ми говоримо однією мовою, — розповідає Ірина Чернецова, 33 роки. Із чоловіком Дмитром чотири роки тому почали вирощувати зелень та овочі без хімії. Сімейний бізнес назвали "Морква ферма". Постачають продукцію у столичні ресторани, магазини екопродуктів і додому замовникам.

— Одного дня зрозуміли, що не можемо більше сидіти в офісі. Мені з дитинства подобалося працювати на землі. Коли народився наш син Тимофій, з'ясувалося, що знайти чисті продукти в Києві майже неможливо. Якщо і є — то за космічними цінами.

Спочатку вирощували овочі на землі бабусі в Черкаській області. Вирішили не продавати весь урожай перекупникам, а відвозити покупцям. Згодом зрозуміли, що нереально їздити двічі на тиждень у Київ. Шукали ділянку ближче. Знайшли в селі Андріївка Бориспільського району, за 50 кілометрів від столиці. За 2500 гривень на місяць орендували будинок з усіма вигодами і город — 30 соток. Торік, коли земля дуже впала в ціні, купили ділянку без будинку. Живемо поряд в орендованій хаті. Досвід брали з американських, канадських сайтів і книжок. Адже в Україні мало інформації про розвиток сімейних ферм.

Город Чернецових поділений на довгі вузькі грядки завширшки 60 см, завдовжки 10 м.

— Цей розмір зручний для обробки, прокладання систем поливу, укриття агроволокном. Заробити на кожній сотці можна по-різному: від 10 тисяч гривень за сезон і до такої ж суми на місяць. Усе залежить від культур, які вирощуєте, працелюбності та налагодженого збуту.

Найбільша витрата — мотоблок. Його купили після першого року фермерства. Без поливу виростити якісні овочі неможливо. Крапельні системи поливу коштують 600–700 гривень на сотку.

Товар розвозимо двічі на тиждень своїм "Фольксваґеном Кедді". На ділянці працю­ємо по вісім годин на день, півгодини — в інтернеті та по телефону. Більш як на півдня відлучитися з ферми не можна. Розширювати площу не плануємо. Ми свідомо тримаємо сімейну ферму, працюємо вдвох із чоловіком. Більше 30 соток — не обробимо. А наймати когось не хочемо. Від картоплі й капусти відмовилися. Вони займають багато місця, довго ростуть і дешеві.

Взялися за те, що приносить прибуток — зелень, кабачки. Руколу саджаємо кожного тижня. Вирощуємо й екзотичні для України види та сорти. Торік посіяли листову капусту кейл. Вона дає урожай у холодний сезон, коли зелені мало. Також садимо кольорову моркву. Не тільки помаранчеву, а й білу, фіолетову, жовту. Щосезону пробуємо щось нове.

Продавати овочі починали через інтернет. Завели сторінку на "Фейсбуці". Потім спрацювало сарафанне радіо. Згодом нашою продукцією зацікавилися ресторани. Зараз від них — половина замовлень. Сімейні ферми вигідно влаштовувати у радіусі 50 кілометрів від Львова, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Києва.

Зараз ви читаєте новину «Заробити на кожній сотці можна 10 тисяч гривень за сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути