пʼятниця, 26 грудня 2014 07:10

Заробітчани оформляють італійську пенсію

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.ogo.ua
  Працівники російської міграційної служби перевіряють будівельні майданчики в Москві. Шукають заробітчан, які працюють нелегально
Працівники російської міграційної служби перевіряють будівельні майданчики в Москві. Шукають заробітчан, які працюють нелегально

За кордоном офіційно працюють 2,5 млн українців, за даними Міжнародної організації мігрантів. Найпопулярніші країни для заробітків — Росія, Польща, Італія, Португалія, Фінляндія.

Росія. Найбільше платять у Москві та Санкт-Петербурзі. Потрібні слюсарі, робітники металообробної та машинобудівної промисловості, машиністи, будівельники, покоївки, няні, доглядальниці, працівники сфери обслуговування. Зар­плата від $500 до 2500.

— Клав плитку в трьох ванних кімнатах у будинку російської телеведучої Ангеліни Вовк. За місяць заробив 8 тисяч доларів, — розповідає 48-річний Микола Вергун із міста Пустомити на Львівщині. 10 років їздить на заробітки до Росії. Працює на дачах багатіїв у Підмосков'ї. — Роботу можна знайти через російські фірми-підрядники. З ними укладаєш договір, але треба віддати половину першої зар­плати за послуги. Можна сформувати бригаду в Україні й домовитися про повний ремонт із господарем, підписати договір. З вулиці або з-під вокзалу зараз беруть неохоче. Були випадки, що майстри щось псували і втікали.

Польща. Можна влаштуватися на сезонні роботи або на будівництво. Потрібні дорожні робітники, бетонники, зварники, майстри з ремонту і прокладання комунікацій. Набирають кухарів, кондитерів, працівників на фабрики. Платять від $500 до 1200.

— Ціле літо працював офіційно на будівництві платного автобану, зварював сталеві конструкції, — говорить 40-річний Анатолій Швець із Рівного. — Отримував 700 доларів зарплати, мав повний пансіон, медичну страховку. На роботу влаштувався через приватну фірму, ні за що не хвилювався. Вони оформили робочу візу й підготували договір із роботодавцем.

Італія. На сезон їдуть збирати фрукти й овочі. Цілий рік мають попит доглядальниці, покоївки, кухарі, різнороби зі знанням мови. Платять від 600 до 1400 євро.

66-річна Марія Ростикус зі Львова 12 років працює в Римі. Останні сім років має дозвіл на проживання та роботу в Італії.

— Зараз доглядаю за 86-річною жінкою, вона — відома театральна акторка. Отримую близько 1400 євро. Мені пощастило, це дуже висока зарплатня. Також отримую близько 150 євро італійської пенсії. Жінки-іноземки можуть претендувати на неї після 65 років. Треба п'ять років попрацювати за трудовим договором, сплачувати податки і соцвнески.

Знайти роботу можна через приватні фірми в Україні, за оголошеннями та в спеціальних місцях в центрі великих міст. Італійці приходять самі шукати домашніх працівників.

— Щодня буваю у справах в центрі Рима біля станції Піраміда. Там збираються сотні заробітчанок з України, Росії, Молдови. Багато хто через два-три місяці так і не знаходить роботу — повертається додому. На хорошу роботу можуть розраховувати жінки від 45 років зі знанням італійської мови, медичною або кулінарною освітою. Чоловікам в Італії робити нічого — будівництва майже немає, або беруть лише кваліфікованих працівників.

Португалія. Неофіційно в Португалії працюють до півмільйона українців. Можна влаштуватися на сезонні роботи — збирати цитрусові й овочі. Запитані будівельні спеціальності. Зар­плата — від 600 до 1500 євро.

— У Лісабоні, Порту, Амадорі (найбільші міста. — "ГПУ") активно будують житлові комплекси, фабрики. Стабільно потрібні муляри, штукатури. Знати мову не обов'язково. Дивляться, аби фізичний стан був хороший. П'яниць і прогульників звільняють одразу. Хорошим робітникам платять від 1000 євро. Третина йде на харчування й житло, — розповідає 45-річний Артем Місяйло зі Львівщини. Третій рік працює різноробом.

Фінляндія. Їдуть на сезонні роботи — збирати ягоди, гриби, на фермерські господарства. Набирають чоловіків і жінок від 18 до 50 років на початку літа. Платять від 600 до 2000 євро.

24-річний львів'янин Сергій Омельченко збирав два місяці чорниці. Заробив 1300 євро.

— Можна і 2–3 тисячі заробити, але треба ще вміти збирати ті ягоди, — розповідає. — За день назбирував до 10–15 кілограмів, за кіло платили 4 євро. Були люди, які в день 20 кілограмів назбирували. Їздити у Фінляндію на заробітки — безпечно. Ще в Україні знаєш, куди їдеш, де житимеш і скільки зможеш заробити. Ніяких непередбачених витрат немає. Найчастіше сюди на заробітки їдуть із західних і північних областей України.

360 доларів щомісяця надсилає додому середньостатистичний український заробітчанин, за інформацією Світового банку. 2013-го трудові мігранти перерахували в Україну $9 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани оформляють італійську пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути