пʼятниця, 26 серпня 2016 00:40

"За роботу не платив. Дозволяв взяти по п'ять відер ягід"

— Випадково потрапив на семінар для фермерів, де вчили заробляти на ягодах. Обіцяли, що вкладені гроші можна повернути за два роки. Загорівся ідеєю купити саджанці. На той час мав фірму з перевезень. Поля власного не було. Вмовив двоюрідну сестру та її чоловіка обробляти їхні паї самостійно. Створили кооператив, — говорить 41-річний Сергій Слюсаренко із Харкова.

— На семінарі також розповіли — є люди, які можуть дати гроші на цей бізнес. Беруть відсоток від урожаю щороку. Я знайшов італійця. Він позичив 10 тисяч євро. Ще стільки ж власних грошей уклав. Засадили 4 гектари суницею, полуницею, малиною, лохиною, смородиною, ожиною. П'ять тисяч євро витратив, щоб зробити свердловину, підвести електрику до поля. Перший рік із гектара збирали близько трьох тонн ягід. Працювали самі. Запросив усіх родичів. За роботу не платив. Дозволяв взяти по три-п'ять відер ягід. Працювали 10 людей. Ягоди возив продавати у Харків на ринок. Гроші інвестору повернув на третій рік.

Торік була сильна посуха і води не вистачило на полив. Найбільше постраждали смородина, ожина. Їх довелося пересаджувати. Прибуток вкладаю в нові саджанці. Також поставив на полях пасіку, обгородив ділянку, аби не крали ягоди. З гектара маю щороку мільйон доходу. Інвестору віддаю 10 відсотків від урожаю. Грошима або замороженими ягодами.

Цього року придбав морозильні камери та спеціальний автомобіль із охолодженням для перевезення ягід. За день можу заморозити до 16 тонн. Співпрацюю з іноземними компаніями. Наші ягоди купують Італія, Німеччина, Польща, Китай. У Європі ягід споживають утричі більше, ніж вирощують.

— У нашому селі всі займаються ягодами, — розповідає 43-річна Світлана Кебалюк. Вона директор кооперативу "Екофрутс" у селі Лосятин Кременецького району Тернопільської області. — Одно­сельці вирощують полуницю, малину. Проблем зі збутом немає. Ягоди забирає переробне підприємство. Їх додають до йогуртів. Також приїздять заготівельники.

50 тисяч ягідних плантацій є в Україні, повідомляють в асоціації садівництва та ягідництва. Мають площу від 10 соток до кількох гектарів. Найбільше вирощують полуниці й малини. Бракує насаджень смородини, лохини й чорниці.

Зараз ви читаєте новину «"За роботу не платив. Дозволяв взяти по п'ять відер ягід"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути