вівторок, 30 серпня 2016 00:45

За день продаю відро горілки

— Водка — самий ходовий товар. Кришу перекрити треба, дитину похрестити теж, — каже 55-річний Валентин Миколайович із Вінниці. Прізвища просить не вказувати. 20 років торгує самогоном.

— Завдяки горілці побудував хату, купив машину. Колись робив на ламповому заводі. Потім мене скоротили. Їздив челноком по товар, торгував на базарі. Десь рік горілку возив продавати в Польщу, Росію. Ховав під одяг, між товаром. Аби не знайшли на кордоні. Зараз лише у Вінниці торгую.

Собівартість півлітри самогону — 20 гривень. Продаю вдвічі дорожче. У магазині мінімум 55 гривень коштує. За день продаю відро горілки. Найменші виторги були 2006–2008-го. Навіть думав закрити виробництво. Планував відкрити ресторанчик або кав'ярню. Почав збирати документи. Вдарила криза. Попит на самогонку знову зріс. Займаюся переважно цукровою горілкою. Вона більш якісна. Від неї не болить голова й немає похмілля. Сам не п'ю, закодувався вісім років тому. Якість визначаю на вигляд. Як прозора й пахне приємно, то хороша. Один раз узяв у сусідки забродивше варення. Зварив горілку. Вона вийшла із присмаком цвілі. Думав, то мені так смердить, бо знаю, варення зіпсоване. Почав продавати. На другий день жінка одного клієнта прийшла. Сказала, що чоловік у реанімації лежить через мій самогон. Аби зам'яли справу, заплатив доларами. Ніхто не вмер, але більше неякісних продуктів не використовую.

Серед постійних клієнтів є торговці з базару, бізнесмени, заклади харчування. На моїй горілці в ресторані роблять настоянки. Кілька років тому їхній директор спробував у когось на святі. Бізнесмени теж часто купують. Кажуть, магазинна — жорстка. А ця п'ється, як водичка.

Раніше з міліцією було простіше домовитися. Віддавав 10 відсотків доходу, щоб не чіпали. Дзвонили, попереджали про показовий шмон. Я тоді заносив каструлі з брагою на горище. Лишав одну-дві. Виписували невеликий штраф до 200 гривень. Зараз з'явилася поліція. Не знаю, з ким домовлятися. Один чоловік підходив. Казав платити йому 5 тисяч доларів. Але мені це невигідно. За день заробляю 350–500 гривень, за місяць маю тисяч 15.

Протягом 20 років горілка подорожчала у вісім разів. Коли в супермаркетах літр коштував 9–11 гривень, самогон продавали по 5,5. На початку 2010-го всі масово перейшли на спирт замість самогонки. Я купував на Барському чи Чечельницькому заводах. Із 3 літрів спирту отримував 7 літрів горілки.

Зараз ви читаєте новину «За день продаю відро горілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути