понеділок, 07 серпня 2006 18:34

"Тут можна зробити кар"єру"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Василь Шевчук у офісі ”SoftServе”
Василь Шевчук у офісі ”SoftServе”

28-річний львів"янин Василь Шевчук працює програмістом у потужній компанії інформаційних технологій "SoftServе" ("СофтСерве"). Каже, що вночі йому сняться цифри й формули.

Василь ще зі школи любив точні науки, а математика давалася найкраще. Після випускного подав документи до Львівського національного університету імені Франка на факультет прикладної математики та інформатики. Коли отримав диплом, пішов працювати інженером з програмного забезпечення у місцевий пенсійний фонд, через два роки — у "Львівобленерго".

— Працювати в такій потужній компанії, як "СофтСерве", мріяв з університету, — каже хлопець. — Коли дізнався, що там є вакансії, написав резюме. Через кілька днів мені зателефонували і запросили на співбесіду. Думаю, у кадровій службі звернули увагу на мій чотирирічний досвід роботи.

Основні вимоги до працівників Василевого відділу — знання інформаційних технологій, які потрібні для певного проекту. А також — англійської мови. Хлопець пройшов двотижневе стажування і влаштувався у "СофтСерве" на постійну роботу. Півроку отримував $250. Зарплату потім підвищували. Тепер заробляє більш як $400. Каже, що платять офіційно, тому його колеги часто беруть у банку кредити на різні побутові речі, автомобілі, квартири. І Василь планує взяти у кредит авто.

— Кожен програміст раз на півроку має здати звіт про свою роботу і поговорити з керівником відділу, — розповідає комп"ютерник. — Підсумовуємо, що зробив, скільки, про свої ноу-хау. Керівництво оцінює їхню якість і вирішує, чи підняти працівникові оклад. Це гарний стимул для праці.

Треба вільно володіти іноземною

Непрограмістові важко зрозуміти, що входить в обов"язки Василя.

— Пояснюю для "чайників", — сміється хлопець. — Компанія приймає замовлення від клієнта на розроблення програми. Мій відділ займається базами даних. Веду переговори із партнерами, вислуховую і враховую їхні побажання. Наша фірма переважно виконує замовлення підприємств США, Канади, країн СНД, Західної Європи. Тому й треба вільно володіти іноземною.

У Василя робочий день ненормований. Працює, коли є замовлення і скільки треба. Доводилося й на ніч залишатися на роботі.

— Графік дуже напружений, — каже. — Клієнти вимагають здавати програму вчасно — до хвилин. А що робити, коли ти захворів чи маєш якісь особисті проблеми, чи просто настає час, коли "не думається"? Клієнта твої проблеми не цікавлять. Не даремно нашу роботу називають стресовою. Іноді заснути не можу — в голові крутяться якісь операції, коли сплю — цифри і формули сняться.

У компанії "СофтСерве" — близько 600 працівників. Майже всі програмісти — хлопці.

— А на дівчат часу вистачає? — запитую.

— Є такий анекдот. "Програміст каже до співробітників: давайте зустрінемося ввечері, пива поп"ємо, поспілкуємось. А як із дівчатами? — питаються його. — Я вже домовився — дівчат не буде." Та це, звісно, жарти. Програмісти вміють веселитися й відпочивати. Я знаходжу час і на особисте. Моя дівчина зветься Оксана, вона медсестра.

Для працівників компанії "СофтСерве" спортзал — безкоштовний, вони займаються на тренажерах, відвідують спортивні секції. Їх і їхніх дітей безплатно обслуговують корпоративні лікарі.

— Керівництво намагається створити добрі умови, — каже Василь. — Попит на хороших програмістів сьогодні великий. У Львові є кілька фірм, які хотіли б перетягти до себе наших працівників. Мене запрошували на роботу в іншу компанію, пропонували гарну зарплату. Але я не погодився — тут можна зробити кар"єру.





Майстер-комп"ютерник заробляє до п"яти тисяч гривень

— Для майстра з комп"ютерів головне — знати техніку. Швидко знайти несправність, відремонтувати, — розповідає директор столичного сервісного центру "А "Сервіс" Павло Мисник, 48 років. — Є вчорашні школярі, які добре тямлять. Хоча працюють і досвідчені майстри за 40. Щоб побачити роботу претендента, даю одну зі старих машин. Якщо зможе відремонтувати — працюватиме.

У фірмі оплата підрядна. За місяць майстер у середньому заробляє чотири-п"ять тисяч гривень. За діагностику отримує 15 грн, за складання й налагодження комп"ютера — 200. Відновлення даних на вінчестері коштує 150–400 гривень. Ремонт — від 300. Замінити мікросхему ноутбука доручають тільки досвідченим майстрам. Вони отримують за це 400 гривень.

Сергій БРУНЬ

Потрібні люди, які вміють працювати на клієнта

У Львові є більше десяти фірм, які займаються програмним забезпеченням. У кожній з них є кілька вакансій для програмістів. Менеджер рекрутингової агенції "Вакансії" 24-річний Ігор розповів, що роботодавці пропонують зарплату від $300. Вимагають щонайменше 1 рік досвіду роботи з ІТ-технологіями.
Менеджер з персоналу компанії "Логіка" Юлія Яремчук, 25 років, каже, що на їхній фірмі перевагу віддають молодим людям, які знають кілька галузей програмного забезпечення.
— Претендент повинен мати досвід розробки програм у комерційних проектах, — розповідає Юлія. — Часто випускники вузів розказують, що мають авторські розробки, багато наукових праць, однак це не те. Потрібні люди, які вміють працювати на клієнта. Програмісти обов"язково мають знати англійську мову. Практично в усіх компаніях є курси, де можна вдосконалити знання іноземної.
На завершення Юлія додала, що претенденти мають написати резюме, вислати їх електронною поштою і чекати запрошення на співбесіду.

Зараз ви читаєте новину «"Тут можна зробити кар"єру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути