вівторок, 18 жовтня 2011 05:30

Податкова викликає після купівлі доларів

Донеччанин Олег отримав листа з податкової інспекції. Від нього вимагають задекларувати доходи на 16 тис. грн. Про це розповів у прямому радіоефірі на початку жовтня. Олег казав, що купив за паспортом $2 тис.

Користувач з ніком hohol на інтернет-форумі finforum.org описав схожу історію. Його приятель киянин 35-річний Борис теж отримав листа від податківців. Торгує на стихійному ринку. На початку жовтня придбав в обміннику $6 тис. За три дні, 11 жовтня, його запросили у районну податкову.

— Із тим листом я одразу пішов у відділення "Приватбанку", де міняв валюту, — розповідає телефоном Олег. — Керівник відділення почав божитися, що банк тут ні до чого. Вийняв папочки, показав ксерокопії паспортів. Мовляв, вони усі на місці, ніхто нікуди їх не передавав.

Борис пішов у районну податкову на бульв. Верховної Ради у столиці:

— Там мене направляють до фахівця — білявої баришні. Починається розмова: ким працюєте, скільки отримуєте, а може, ви "в тіні"? Я теж дурника вмикнув — питаю, а що, в тіні краще? Ну як кому, відповідає баришня. Переходить до суті: ми знаємо, що у вас незадекларований дохід. А я питаю, звідки інформація. Доклали, що я 45 тисяч гривень не задекларував. Саме стільки поміняв у банку на долари.

Борис не збирається платити. Якщо податкова й далі вимагатиме, звернеться в суд.

— Хай докажуть, що я мав незадекларовані доходи, — продовжує Борис.

Однак посадовці ДПА повідомляють: відомство не має наміру збирати паспортні дані громадян, які обмінюють валюту.

— На підприємця могли донести друзі, родичі чи партнери. Тому його вирішили перевірити, — кажуть на гарячій телефонній лінії ДПА.

Порушать справу за несплату податку від 17 тисяч гривень

Податкова служба може використовувати інформацію з банків про осіб, які обмінювали валюту, підтверджує 32-річний Артем Орел, адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери".

— Це законно, передбачено статтею 72 Податкового кодексу. Та навіть якщо доведуть факт умисного ухиляння від сплати податків, кримінальна відповідальність передбачена лише у випадку ненадходження несплачених податків у значних розмірах — 17 тисяч гривень і більше. Слідчий податкової міліції може порушити кримінальну справу.

Розкриття банківської таємниці для податківців може відбуватися винятково за рішенням суду. Але статтю за це недавно декриміналізували. Тобто фінустанова не нестиме кримінальної відповідальності, як раніше.

— Але за ухилення від явки до податкової, навіть якщо ви нічого не порушили, передбачений штраф 170 гривень. Тому за викликом усе ж з'явіться, — радить столичний адвокат Олександр Кротенко, 26 років.

 

Зараз ви читаєте новину «Податкова викликає після купівлі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути