Ексклюзиви
пʼятниця, 18 липня 2014 05:10

"Плануємо тисяч 40 за сезон заробити. Хочемо машину купити"

Автор: підготувала Ольга Швед
 

— Чоловік тиждень тому назбирав 35 кілограмів чорниці за день. Приймали по 25 гривень, то на руки йому видали почті 900 гривень, — каже Валентина Борсук, 45 років, із села Вербівка Дубровицького району Рівненщини. — Знайшов гарну поляну, цілий день там сидів. У мене більше 25 кілограмів не виходить, та і відра важко тягати. Цього року плануємо тисяч 40 за сезон заробити. Хочемо машину купити.

Борсуки торік отримали 30 тис. грн на збиранні чорниць. Працювали втрьох — чоловік із дружиною і 15-річний син.

— Йдемо до лісу о п'ятій ранку. Рвемо вручну, без гребінки, аби не було хвостиків і гілок. Здаємо ягоди у пункті прийому в центрі села. Гроші виплачують одразу. Кожні три дні чорницю забирає фура з холодильною установкою. Кажуть, наші ягоди у Францію везуть, йогурти роблять. Цього року врожай невисокий. Тому закупівельні ціни високі, — говорить Валентина Борсук.

Заготівельники приймають чорниці по 25‑30 грн/кг. Торік коштувала майже вдвічі дешевше.

— Врожай цього року посередній, — розповідає заготівельниця 35-річна Людмила Сташук із села Галина Воля Старовижівського району Волинської області. — Починали закуповувати чорницю по 20 гривень за кілограм. Зараз ягод менше, ціна доходить до 30 гривень. За сезон сім'єю можна заробити на холодильник чи пральну машинку. Я тоже ходжу в ліс по ягоди. Ввечері, після роботи можу вийти на 2–3 години, назбирати кілограмів 5 — на 100–120 гривень.

— За день вручну можна назбирати до 10 кілограмів ягід, — розповідає заготівельниця Тетяна Таранжина із села Жадове Семенівського району Чернігівщини. — Якщо ягода густо на кущиках, можна збирати комбайном — тоді за день набереться до 20 кіло. Але в нас цього року неврожай. Несуть літрів по 7–8. Раніше чорницю найдорожче закуповували для Вінницького консервного заводу на йогурти. Прибалтика брала на фарбу. Приїжджали на останні чорниці, що добре поспіли. Один чоловік з нашого села закупляє ягоди на 2 гривні дорожче, возить на базар у Шостку на Сумщині. Продає по 7–8 гривень за стаканчик.

350 гектарів засадили лохиною в Україні. Найбільше ягід вирощують на Житомирщині. З 1 га збирають 17-20 т. Лохина на вигляд і за хімічним складом схожа на чорницю, але барвників менше. Ягоди втричі більші за дикорослі чорниці. Кілограм продають по 150 грн.

Як заробити на чорниці

Здати заготівельникам

Вони працюють у всіх селах, поблизу яких є ліс з чорницями. Приймають ягоди по 20–30 грн. За день людина може зібрати в середньому 10 кг.

Продати на базарі

За кілограм просять 30–50 грн. Вигідно продавати чорниці 200-грамовими склянками по 5–8 грн. За місяць заробляють від 3 до 5 тис. грн.

Сушити

Продати вроздріб сушені чорниці складно. Купують її для чаїв та як засіб для лікування шлунку. Можна торгувати на базарі або в інтернеті. Дрібні партії сушених ягід продають по 400 грн/кг. Але треба рекламувати, що ягода з Карпат, мовляв, без радіації. Оптом сушені чорниці продають по ­160–185 грн/кг.

Заморожувати

Потрібна велика морозильна камера, пакети із застібками. Заморожену ягоду продають по 40 грн/кг. Домовляються з кафе та ресторанами.

Вирощувати вдома лохину

Це родичка чорниці. Плодоносити кущі починають на третій рік. З однієї сотки можна зібрати 170–200 кг ягід. На базарах лохину продають по 150 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «"Плануємо тисяч 40 за сезон заробити. Хочемо машину купити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути