пʼятниця, 14 грудня 2018 07:45

Обмеження максимальної пенсії можуть скасувати

Міністерство соціальної політики пропонує скасувати обмеження максимального розміру пенсії. З 1 січня ­2016-го вона не може бути більш як 10 740 грн.

Також хочуть, щоб більше єдиного соціального внеску платили українці з високими зарплатами. Максимальна сума, на яку його нараховують, становить 15 розмірів мінімальної зарплати — 55 845 грн. Пропонують із 1 січня збільшити до 25 мінімумів — 104 325 грн.

В Україні пенсію понад 10 тис. грн отримують 118 тис. осіб. Більшість із них працювали на шкідливих виробництвах, у суді, прокуратурі. Також це Герої України та льотчики-випробувачі.

— У нас завжди суддям, прокурорам, міністрам і депутатам нараховували десятки тисяч гривень пенсії. А більшості громадян — мінімальну. Щоб якось урівноважити соціальні перекоси, ввели обмеження максимальної пенсії, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — В уряді вважають, що люди, які платять більші податки, повинні претендувати на відповідні пенсії. Це маячня. Той, хто заробляє мільйон гривень, не розраховує на державну допомогу. Крім того, за солідарної пенсійної системи, яку маємо, всі гроші йдуть у спільний котел. Із нього виплачують пенсії. Дефіцит Пенсійного фонду в 140 мільярдів гривень покриває держбюджет. Якщо скасують обмеження чи збільшать максимальну суму, з якої сплачують внески, не вистачатиме ще більше.

Середня пенсія в Україні становить 2400 гривень, за даними Держ­стату. Мінімальна — 1400. Це неправильно. Вона має дорівнювати розміру фактичного прожиткового мінімуму — 3200 гривень. Змінити систему може накопичувальна пенсія. Однак не в тому вигляді, як пропонують. Уряд фактично хоче створити накопичувальну систему за рахунок додаткових податків. Тобто до 22 відсотків єдиного соціального внеску додати ще 4–5.

Зараз ви читаєте новину «Обмеження максимальної пенсії можуть скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути