вівторок, 19 березня 2013 00:00

"Нормальні люди машини купляють, а я кроликів"

Автор: фото з сайта www.chinchilla.com.uа
  На фермі біля російського міста Воронеж дві працівниці доглядають за двома тисячами шиншил. Щодня підсипають комбікорм та доливають води
На фермі біля російського міста Воронеж дві працівниці доглядають за двома тисячами шиншил. Щодня підсипають комбікорм та доливають води

Львів'янин Григорій Стахів 6 років вирощує шиншил на хутро. Тримає тисячу особин.

— Про шиншилові ферми я вичитав в інтернеті. Щоб перевірити, чи тварини живучі, плодючі, скільки їдять, купив у зоомагазині пару шиншил. Тримав у клітці у себе в кімнаті. За три місяці пара народила трьох дитинчат, — каже Григорій Стахів, 27 років.

Витратив на корм 68 грн. Здав молодняк у той же магазин по 230 грн.

— Я почав працювати в 9 класі. Пакувавальником й вантажником на гуртовні. Втягнувся в торгівлю. Продавав техніку. Потім пішов у рекламу. Купував рекламний час у телекомпаній і продавав тим, які хотіли прорекламуватися. Не їздив відпочивати, не купляв одягу. За кілька років назбирав 170 тисяч гривень. Цього мало, щоб купити приміщення під магазин, перукарню чи СТО. Вкладатись в обладнання й оренду — ризик. Шукав такий бізнес, щоб не задавили конкуренти. Шиншилами не кожен буде займатися.

Через інтернет знайшов польського фермера, який розводить шиншил. Поїхав до нього. Купив чотири сім'ї, з чотирьох самиць й самця в кожній. Обійшлись у 2,8 тис. грн. Григорій поремонтував свій сарай. Поставив вентиляцію, освітлення й кондиціонер.

— Місяць перед забоєм шиншил тримають при температурі 6 градусів тепла, щоб було рівне щільне хутро, — каже.

Змайстрував клітки. Купив сітку, оцинкований лист на піддони, дріт, подрібнювач кормів.

— Перший рік були одні витрати. Друзі жартували, що нормальні люди машини купляють, а я кроликів.

Малих, із гіршим хутром здавав у зоомагазини по 150-225 грн за самців та 300 грн за самиць. Кольорові шиншили, білі, чорні, бежеві, по 325-400 грн. Тварини з гарним хутром йшли на забій. Каже, витрати окупилися за рік.

За рік кожна сім'я приводить 8-10 молодняку. Плодяться із 9-місячного віку. Самиці носять 110 днів. Через 20 хв. після народження тварини вже бігають по клітці. Самиць тримають до 9-річного віку.

— В Україні є кілька спеціалістів, які вміють чинити шиншилові шкури. За шкурку беруть 30-40 гривень. У Польщі вичиняють за 5 доларів, але набагато якісніше. Такі шкурки продаються дорожче. Вивезти туди на вичинку велику партію, хоча б тисячу шкурок, можна двома способами — заплатити на митниці хабар, або збирати довідки, що звір не хворів на сказ, не їв діоксин і ще купу інших паперів.  Тому я вичиняю в Україні.

Шкурки возить у Київ на щорічний ярмарок хутра "Фурекспо". Туди приїздять представники фабрик хутра з інших країн. Шукають нових постачальників.

— Україна продає від двох до чотирьох тисяч шкурок на рік. А покупці готові брати 20-30 тисяч. У нас немає великих господарств. У Польщі на фермах вирощують по дві-п'ять тисяч голів. До таких хутровики приїздять самі й закуповують хутро.

Григорій зареєстрував торгову марку "Королівська шиншила". Шитиме шуби з хутра. На одну йде до сотні шкурок. Найвигідніше збувати такий одяг у Москву. Там шуби продають від $5 до 100 тис.

Ресторани беруть по сотні тушок

Шиншили не хворіють, у них не буває епідемій, як у кроликів. Їдять в десять разів менше. Тримати їх вигідніше за норок.

— Шиншилові шкурки такі ж в ціні, як і норкові. Але норок годувати дорожче. Треба давати рибу, м'ясо. Раніше можна було брати відходи на м'ясокомбінатах. Тепер усе пускають в дешеву ковбасу, — каже Григорій Стахів. — Я норок годую м'ясом забитих шиншил.

— М'ясо дієтичне й смачне, я пробував. З одної тушки виходить грамів 200. Це та ж порода, що й кролі. Його беруть у ресторани. Їм потрібні великі партії, по сотні тушок хоча б раз на місяць.

Зараз ви читаєте новину «"Нормальні люди машини купляють, а я кроликів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути