
Лучанин 37-річний Володимир Мувер відкрив жаб'ячу ферму в білоруському місті Мозир. У бізнес вклав $100 тис. Переїхав жити з дружиною Юлією до її родичів.
— Сім років тому хотів розпочати бізнес в Україні. Було два варіанти. Отримати дозвіл в екологічній інспекції на вилов річкових жаб. Без хабарів це — неможливо. Порахував, що треба віддати 20 тисяч гривень. І потім ще платити в період вилову. Якщо збудувати критий басейн для жаб, треба дозволи й патенти: де була куплена ікра, як завезена. У Білорусі з цим легше. Довів керівництву області, що мій бізнес поліпшить економіку й позитивно вплине на екологію. Орендував ставок. Перші два роки не платив податків.
Жаб'ячі лапки заготовляють із травня по вересень. Для їжі придатні особини, завдовжки понад 20 см.
— Як чистити лапки, навчилися з дружиною з інтернету. Головне — не гидувати. За місяць маю до тонни жаб'ячих лапок. Складаю у вакуумні пакети й заморожую. Покупців було важко знаходити. Спочатку ходив по місцевих ресторанах, залишав свої контакти. Але за півроку ніхто так і не подзвонив. Жінка запропонувала понаписувати листи в ресторани, що спеціалізуються на французькій кухні — в Росію, Україну, Німеччину. Відгукнулися кілька постачальників, замовили на пробу. Зараз маю до 40 точок збуту. За кордон продукцію відправляю двічі на місяць. Кілограм жаб'ячих лап коштує від 300 до 500 гривень. За місяць заробляю до 30 тисяч гривень.
Коментарі