вівторок, 29 січня 2013 05:45

М'ясо нутрії здають у ресторани

28-річна Зоя Рожко із села Лука-Мелешківська Вінницької області тримає 20 нутрій. Хоче розвести сотню.

— М'ясо беруть ресторани, по 50-70 гривень за кілограм. Ми з чоловіком хочемо продавати на ринку. Шкурки веземо у Вінницю. Здаємо на ринку оптовикам по 120 гривень. Із них шиють шубки, жилетки й шапки. Дохід з одного звірка — до 190 гривень, — розповідає Зоя Рожко.

Тримають нутрій надворі до перших морозів. У листопаді переносять клітки з металевої сітки у хлів. Ставлять одна на одну. У кожній клітці — один самець та п'ять самок. Кожна двічі на рік приводить по чотири-п'ять дитинчат. Їх забивають у п'ять-шість місяців.

— Годуємо дрібною картоплею, яблуками, морквою, капустою, влітку — травою. Докупляємо комбікорм для маленьких і вагітних самок. Щоб відгодувати одне звіря, треба кормів на 40-50 гривень.

Гуртові закупівельники м'яса та шкур просять одразу здавати хоча б сотню тварин. Зоя хоче закупити сотню малят нутрії, на 7 тис. грн. Для них придбає на ринку сотню залізних кліток по 100 грн.

— Із першої партії прибуток буде невеликий, по 40-50 гривень за голову. Потім не будемо витрачатися на молодняк. Нутрії самі розплодяться. Конкуренції по Україні немає. Є тільки одне господарство в Донецькій області. У нас уже є замовники.

Зараз ви читаєте новину «М'ясо нутрії здають у ресторани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути