пʼятниця, 04 листопада 2016 07:55

Мінімальна зарплата зросте удвічі

Автор: Анна РОДІЧКІНА
 

Із 1 січня 2017 року уряд планує удвічі збільшити мінімальну зарплату — до 3200 грн. Також скасують прив'язку посадових окладів до неї.

Мінімалку в Україні офіційно отримують 3,7 млн осіб, повідомив міністр соціальної політики 50-річний Андрій Рева. Із них 1,1 млн — працюють у бюджетній сфері.

— Підвищення мінімальної зарплати — це політичне рішення. У такий спосіб сподіваються отримати додаткові податки. Їх заплатить бізнес. За рахунок цього дещо піднімуть заробіток бюджетникам, — каже економічний експерт 50-річний Борис Кушнірук. — На це додатково знадобиться понад мільярд гривень. Зарплати зміняться у всіх, але по-різному. Тим, хто отримує малу, підвищать до 3200. Уряд пропонуватиме внести зміни до законодавства. Аби скасувати зв'язок між мінімалкою, посадовими окладами та тарифною сіткою. Нині посадовий оклад судді місцевого суду встановлено в розмірі 10 мінімальних зарплат. Отже його заробіток одразу має зрости на 16 тисяч гривень. Також може виникнути несправедлива "зрівняйлівка". Коли зарплати не­кваліфікованих і кваліфікованих фахівців стануть однакові.

— Посилання на мінімальну зарплату є у 27 законах. Від неї залежать податки для бізнесу, на нерухомість, дорогі авто, штрафи та судові збори, — говорить столичний адвокат Арсен Марінушкін, 28 років.

Із 27 законодавчих актів треба відокремити ті, де таке підвищення грає соціально важливу роль. Прибрати прив'язку до неї. Наприклад, єдиний соціальний внесок, який сплачують малий і середній бізнес, становить 22% від мінімалки. Після збільшення, ринок праці може піти в тінь. Працівників не оформлятимуть офіційно, переводитимуть на півставки. Щоб уникнути негативних наслідків, соціальний внесок можна було б зменшити до 15%.

Зростання мінімальної зарплати не повинно вплинути й на доступ до правосуддя. Нині найдешевше звернення до суду коштує 552 грн, або 40% від мінімальної зарплати. При мінімалці 3200 ця сума зросте до 1280. За позов майнового характеру треба буде заплатити 16 тис. грн.

Не варто відв'язувати від мінімальної зарплати штрафи за адміністративні та кримінальні правопорушення. Наприклад, порушення трудового законодавства чи будівельно-архітектурних норм. Їх вираховують із податкової соціальної пільги, яка дорівнює половині мінімалки. Якщо роботодавець незаконно використовував працю найманого працівника, має виплатити 30 мінімальних зарплат.

Зросте поріг кримінальної відповідальності. Зараз за крадіжку притягують до відповідальності, якщо збитки перевищують 137 грн. Після підвищення мінімалки цей поріг становитиме 320.

Щоб переглянути ці закони, потрібен місяць. До кінця року Верховна рада могла би прийняти пакетом всі зміни.

Підвищувати треба протягом року

— Від мінімалки залежить багато показників. Навіть пенсії, які напряму до неї не прив'язані. Це точка відліку. Мінімальна зарплата ілюструє розвиток економіки на рівні з інфляцією та безробіттям, — говорить провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ 53-річна Олена Сльозко.

Різко підвищувати її не можна. Варто це робити кожні два місяці через індексацію. Розтягнути цей процес на рік. Так було 1996-го, коли ввели гривню.

Не всі підприємства готові платити таку зарплату. Працівників скорочуватимуть, зросте безробіття. Курс долара може підскочити до 32 грн. Ціни зростуть не менш як на 5%. Погіршиться рівень життя. Найбільше від підвищення мінімалки постраждають пенсіонери. Бо виплати їм залишаться на тому ж рівні.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна зарплата зросте удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути