четвер, 01 грудня 2016 07:55

Мінімальна зарплата зросте до 3200 гривень

Автор: Підготувала Анна РОДІЧКІНА
 

Із 1 січня 2017 року уряд планує збільшити мінімальну зарплату до 3200 грн. Про це повідомив прем'єр-міністр 38-річний Володимир Гройсман.

Зараз мінімалка становить 1450 грн. Із 1 грудня зросте до 1600 грн.

— Різке підвищення мінімальної зар­плати — це додаткове навантаження на бюджет, — говорить економіст Андрій Новак, 43 роки. — У проекті бюджету, який у першому читанні прийняла Верховна Рада, передбачалося підняти її до 1760 гривень. Тепер ця сума зросла вдвічі. Скорочення працівників, інфляція, збільшення державного боргу — джерела, з яких можна взяти додаткові кошти для підвищення зарплати. За інших умов це могло би відбутися за рахунок економічного розвитку. Так різко збільшувати мінімалку не можна. Потрібно діяти поступово, враховувати інфляцію.

У попередні два роки зарплати та пенсії були заморожені. А ціни на продукти, енергоносії не стояли на місці. Тому тепер доводиться різко піднімати мінімальну зарплату. Найголовніше в заяві прем'єра те, що він визнав новий рівень прожиткового мінімуму. Це зобов'яже Кабмін підвищити й інші соціальні платежі. Не тільки мінімалку, але й пенсії. Про неї уряд поки що делікатно мовчить. Наступними кроками будуть якісь збільшення для пенсіонерів — на 100, 200 чи 300 гривень. Механізм передвиборчого популізму запущено.

Скоріше за все, друкуватимуть гроші. У проекті бюджету на наступний рік передбачено прибуток Національного банку — 41 мільярд гривень. Але він — некомерційна структура. Це економічний абсурд. Найкраще було би стримувати інфляцію. Та немає комплексної політики. Дії уряду й Нацбанку не узгод­жені.

Якщо зростає мінімальна зарплата, то збільшаться й відрахування до Пенсійного фонду. Однак 7 чи 10 мільярдів, які додатково очікують чиновники, не врятують ситуації. Дефіцит фонду коливається біля позначки 100 мільярдів гривень на рік. Проблема в самій пенсійній системі. Маємо однорівневу, солідарну. Повинні перейти на трирівневу, де другий і третій рівень — накопичувальні. Крім того, треба виводити зар­плати з тіні. Це вже комплексна податкова проблема.

Постраждають пенсіонери. Бо їм виплати не зростуть. А наслідки від підвищення мінімалки, інфляцію ніхто не прораховував. Також бюджетники. Звільнень у цій сфері можна чекати наступного року чи наприкінці цього.

— Платити таку мінімалку бізнес не буде. Перейдуть на зарплати в конвертах. Працівників не братимуть на роботу офіційно. Чи оформлятимуть на частину ставки, — каже директор Українського аналітичного центру 52-річний Олександр Охріменко.

— Зарплата більшості бюджетників не зросте. У них вона залежить від тарифу. Перший установлюють на рівні ­1600 гривень. Це означає, що бюджетники з найнижчими зарплатами отримуватимуть 2 тисячі гривень замість 1500. Решті виплати не перераховуватимуть.

Інфляція зросте. Подорожчає все — від молока, хліба й до транспорту. Гривня різко знеціниться. Долар може за один день підскочити вище 30 гривень. Якби мінімальну зарплату піднімали поступово, цього б не відбувалося.

У великих компаніях платити в конвертах ніхто не буде. Зарплати збільшать, але скоротять персонал. На тих, хто залишиться, перекладуть обов'язки звільнених. Або ж усіх переведуть на неповну ставку.

Може виникнути проблема, що існує в Європі. Там висока "біла" зарплата, але й високий рівень безробіття. Оскільки у нас є виплати в конвертах, то й безробіття не таке високе. Якщо зарплати виведуть із тіні, то в бюджеті доведеться шукати додаткові гроші на виплати для непрацюючих.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна зарплата зросте до 3200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути