пʼятниця, 17 лютого 2017 05:00

"Комунальні платіжки стали непідйомні для громадян"

— На кінець кожного опалювального періоду отримували борги за комунальні послуги. 2015 року було 11,5 мільярда гривень. До кінця 2016-го заборгованість населення зросла до 23,4 мільярда, — каже 38-річний Тарас Галайда, провідний аналітик "Публічного аудиту".

— Позаторік рівень оплати становив 94,7 відсотка. Зараз — 82,8. Це доводить, що комунальні платіжки стали непідйомні для громадян. 23,4 мільярда гривень борг населення і ще 22 мільярди винна держава за субсидії. Загалом назбиралося 45 мільярдів.

Хто не платить і чому?

— Частіше це жителі великих міст. Причини різні — не змогли отримати субсидію, мають борги із зарплати. Хтось не платить, бо не розуміють платіжок. Тому не спішать нести гроші, бо хочуть розібратися в розра­хунках.

Люди скаржаться, що стало важче оформити субсидію. Як це вплине надалі на борги?

— Коли тільки зросли тарифи, проблем із оформленням субсидій не було. Так намагалися максимально заспокоїти людей. Цього року кількість отримувачів субсидій скорочуватиметься. Уряд другий рік поспіль зменшує соціальні норми. Тому розмір субсидії зменшуватиметься, а обов'язкового платежу збільшуватиметься. Також зростання мінімальної зарплати вплине на розмір пільги. Не може ця система працювати, коли кожен другий претендує на субсидію. Тарифи й далі підвищуватимуть. Бо ціни на енергоносії прив'язані до світових цін на нафту і вугілля, валюти.

Таку величезну суму боргів населення не зможе погасити. Як можна вирішити це питання?

— Механізм працює багато років. Людина, що має заборгованість, іде до постачальника послуги. Домовляються, що суму виплачуватиме частинами. Найбільше розписують на п'ять років. Але лише 5% громадян погоджуються на реструктуризацію боргів. Багато хто намагається через суд їх скасувати. Доводять, що послуги були неналежної якості чи неправильно нараховані платіжки. Буває, що люди виграють такі справи.

Держава зараз має переглянути тарифи і встановити адекватні, щоб не нарощувати далі борги. Пробачати нікому нічого не будуть. Як доказ цьому — списки боржників, пропозиції запровадити пеню, відбирати квартири. За кордоном справи з боржниками вирішують у суді. Якщо борг доведуть, а людина не має грошей, майна — призначають громадські роботи.

Борги з комунальних треба розглядати індивідуально. Якщо в родини є субсидія, а все рівно не платять — можливо, треба збільшити суму. Родинам, які ніколи не отримували пільг, можна списувати частину заборгованості. Відключати газ, воду, опалення за борги заборонено законом.

Зараз ви читаєте новину «"Комунальні платіжки стали непідйомні для громадян"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути