пʼятниця, 19 серпня 2016 00:30

Долар подорожчає на дві гривні

За тиждень долар в обмінниках подорожчав майже на гривню. У четвер, 18 серпня, валюту в Києві продавали по 25,9 грн, купували по 25,4. Нац­банк назвав коливання курсу ситуативним.

— Навесні нам потрібні були кошти. Їх надали міжнародні організації. Так Україна отримала вливання валюти, — каже економіст 39-річний Олексій Лупоносов. — Наступний транш від Міжнародного валютного фонду мав бути місяць тому. Але грошей не дали. Валюта дорожчає і через сезонний фактор. Треба купувати газ, готуватися до нового бізнес-року. В бюджеті заклали 27 гривень за долар. Курс 25 гривень мали штучно, орієнтувалися на запити МВФ. Далі долар подорожчає щонайменше на 2 гривні. Це може відбутися в перших числах вересня.

— Долар подорожчав переважно на чорному ринку, — говорить 51-річний Олександр Охріменко, директор Українського аналітичного центру. — Курс зростає через помилку Нацбанку. 9 серпня регулятор скупив валюту, порушив баланс. У банках зараз мало готівки. Щойно з ринку забирають трохи більше доларів, ніж треба, одразу виникає валютний голод. Частина імпортерів не змогли купити потрібної кількості валюти й пішли на чорний ринок. Цим спровокували попит. Звідси й подорожчання. Зараз Нацбанк має продати валюту, аби закрити заявки імпортерів. До кінця року долар подорожчає на 2 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Долар подорожчає на дві гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути