пʼятниця, 08 квітня 2016 07:55

Банк "Хрещатик" оголосили банкрутом

Автор: ФОТО З САЙТА www.nc4.info
  На столичному Хрещатику вранці 5  квітня вишикувалися черги до центрального відділення банку ”Хрещатик”
На столичному Хрещатику вранці 5  квітня вишикувалися черги до центрального відділення банку ”Хрещатик”

5 квітня Нацбанк визнав банк "Хрещатик" неплатоспроможним. Протягом місяця там працюватиме тимчасова адміні­страція.

У банку обслуговували більше 30 комунальних підприємств столиці. На його рахунки надходили платежі за житлово-комунальні послуги.

— Хочу отримати зарплату — нещасні дві тисячі гривень. Готівки в більшості банкоматів немає, каси закриті. Ніхто нічого не пояснює, — каже Тетяна Іванівна, працівниця Київпастрансу. В середу стоїть у черзі до центрального відділення на вул. Хрещатик, 8а, в Києві.

— У "Хрещатику" обслуговували соціальні програми "Картка киянина", "Турбота". Під удар потрапили комунальні підприємства. Наприклад, Київпастранс не зможе майже місяць закупити паливо-мастильні матеріали — тримав обігові кошти у цьому банку. Спочатку Фонд гарантування вкладів має розробити порядок повернення грошей. Працівники не зможуть забрати зарплату, — розповідає Володимир Бондаренко, 63 роки, колишній голова Київської міської держадміністрації. — Мер Віталій Кличко повинен скликати екстрене засідання Київради. Запросити представників тимчасової адміністрації. Разом вирішувати, як рятувати банк. Місто ще може вплинути на ситуацію. Бо є власником 25 відсотків акцій фінустанови. Має бути озвучена інформація, хто і які суми виводив звідти. Тоді стане відомо, хто "завалив" банк. У березні пропонували дофінансувати "Хрещатик" на 150 мільйонів гривень із міської скарбниці. Але депутати не підтримали це рішення.

Співвласники фінустанови — 51-річний Андрій Іванов, бізнес-партнер столичного забудовника Василя Хмельницького, і 69-річний Микола Солдатенко. Три роки тому журнал "Форбс" оцінив його статки в $107,5 млн.

— Картка киянина, з якою можна безкоштовно їздити в метро, працює. Передамо її на обслуговування до Ощадбанку, — говорить Геннадій Пліс, 46 років, перший заступник столичного мера. — Людям треба прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом до будь-якого відділення. Замовити нову картку. Раджу не оплачувати комунальні квитанції, де вказані реквізити "Хрещатика". Це ризиковано, гроші ­можуть не зарахувати.

Банк "Хрещатик" має 124 відділення по Україні. Із них 43 — у столиці, 10 — на Київщині, 17 — на Вінниччині. 98,7 відсотка клієнтів — 304 тис. осіб — зможуть повернути свої гроші повністю, повідомили в Нацбанку. Бо їхні вклади не перевищують 200 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Банк "Хрещатик" оголосили банкрутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути