пʼятниця, 29 квітня 2016 05:40

Якщо клієнт не повертає позику вчасно, борг зростатиме щодня

— З останнім кредитом, який оформляв через інтернет, ледве розплатився. Колектори телефонували батькам і навіть далеким родичам. Позичав 1600 гривень, а довелося повернути 10 тисяч, — говорить 21-річний Павло. Прізвища просить не вказувати.

— Перший кредит оформив в інтернеті, бо не було в кого позичити грошей. Не вистачало 350 гривень заплатити за квартиру. У заявці написав, що працюю, зарплата — 2500. Хоча тоді навчався в університеті, стажувався в кафе. Через півтора тижня отримав стипендію, повернув борг. Потім зламався ноутбук. Ремонт коштував 900 гривень. Грошей не мав, а техніка потрібна для підготовки до іспитів. Знову взяв кредит в інтернеті. Через тиждень позику треба було повернути. А зарплату й стипендію затримували. Щоб дозволили продовжити термін повернення, заплатив 269 гривень. Ще через тиждень борг виріс до 1169 гривень. Довелося оформити нову позику в інтернеті, щоб погасити попередній борг. Останній кредит взяв на місяць. Терміново потрібні були 1600 гривень. Нарахували 56 відсотків за користування грошима. Через місяць треба було віддати 2486 гривень. Не зміг цього зробити. Почали нараховувати штрафи, пеню. Домовився щотижня повертати по 500 гривень. Пообіцяли — якщо хтось за моєю рекомендацією позичить у них гроші, спишуть частину боргу.

— Такі фірми пропонують людям відсоткові позики. Давати кредити вони не мають право, бо не є фінансовими установами, — каже адвокат Арсен Марінушкін, 28 років. — Умови позик кабальні — нараховують 360 відсотків річних. Терміни кредитування дуже короткі — не більше місяця. Якщо клієнт не повертає позику вчасно, борг зростатиме щодня. Також є приховані комісії. Доведеться заплатити за обслуговування позики, окремо — за видачу грошей.

Оформити швидку позику просто. Заходиш на сайт, заповнюєш заявку, вводиш номер своєї картки і через певний час приходять гроші. Перед тим, як перерахувати їх, фірма перевіряє клієнта в різних базах — від бюро кредитних історій до сторінок у соцмережах. За ідентифікаційним кодом дізнаються, де працює.

Дехто вважає — якщо нічого не підписуєш, можна й не повертати гроші. В інтернеті розписано цілі схеми, як не платити ці позики. Угоди людина дійсно не підписує — ставить "галочку", що погоджується на умови. Або підтверджує власний підпис електронним, кодом із СМС. Але такі компанії звертаються до суду щодо неплатників. У 99 відсотків випадків визнають, що електронний підпис є достатньою підставою для перевірки особи позичальника. Колектори можуть дзвонити вдень і вночі. Це записано в договорах. Не всі їх читають.

Зараз ви читаєте новину «Якщо клієнт не повертає позику вчасно, борг зростатиме щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути