пʼятниця, 17 лютого 2017 05:40

50 грамів равликової ікри коштують 1850 гривень

Автор: фото надане Дмитром Недвигою
  Дмитро Бутенко показує равликів, яких вирощує на власній фермі у Вінницькій області.  Їх купують супермаркети, ресторани. Кілограм у магазині коштує 1050–1200 гривень
Дмитро Бутенко показує равликів, яких вирощує на власній фермі у Вінницькій області. Їх купують супермаркети, ресторани. Кілограм у магазині коштує 1050–1200 гривень

— Цьогоріч уперше виділятимуть дотації на равликові та страусині ферми. Ці гроші повинні допомогти розвиватися новим формам бізнесу. В бюджеті на дотації заплановані близько 25 мільйонів гривень. Але отримати гроші буде важко. Велика частина піде виробникам птиці. Що залишиться, дадуть іншим фермам, — каже 41-річний Дмитро ­Недвига з Дніпра. Він заступник голови асоціації "Равлики України".

— В Україні працюють 10 равликових ферм. 90 відсотків продукції продають за кордон. ­Основний продукт — живий охолоджений равлик. ­Молюсків промивають, охолоджують до температури +5 градусів. За таких умов вони засинають. У спеціальних холодильниках везуть у Польщу, Литву. Продають по ­­1–­1,5 долара за кілограм. Там їх переробляють і перепродують у Францію, Німеччину по 4–5 доларів.

В Україні продають замороженого равлика. За кордон везуть лише живого охолодже­ного. Бо заморожений вважають готовим продуктом. Коштує дорожче. Експортуємо дешеву сировину, бо сертифікованих равликових ферм в Україні немає. Експерти нашої асоціації розробляють технічні умови, ГОСТи. На впровадження може піти кілька років. Равликова ферма зараховується до тваринних. В Європі є вимоги, наскільки вона має бути віддалена від житла, скільки може виробляти молюсків на певній площі, куди вивозити сміття та відходи.

Найбільше цих ферм у Центральній і Західній Україні. У природі до потрібних 26 грамів равлик виростає за чотири-п'ять років. На фермі з інтенсивним харчуванням — за два. Фермери продають кілограм за 150–200 гривень. На Вінниччині їх заготовляють нелегально. Тоннами вивозять до Європи. Там збір молюсків у природі заборонений. Торік Україна продала за кордон 380 тонн равликів. Ще стільки ж або й більше перевозять контрабандою.

На равликовій фермі багато ручної праці. ­Невелика організація за рік вирощує тонну равликів. Її обслуговують двоє працівників. На ферми потужністю 20 тонн наймають до 10 робітників. Узимку роботи немає. Равлик заривається під землю. Працюють із травня по жовтень. ­Починати облаштовувати таку ферму варто навесні. Встановлюють огорожу, полив, обладнання, секції. Потрібна чиста вода. У травні завозять равликів.

Українці не звикли їсти молюсків. Але своє місце в торгових мережах і ресторанах цей продукт відвойовує. Страва з 12 равликів у ресторані коштує в середньому 150–200 гривень.

— На фермі виробляємо сім видів готових равликів. Продаємо в ресторани, готелі, мережі супермаркетів, — говорить киянин 37-річний Дмитро Бутенко. Має ферму "Еко Улітка" в селі Перемога на Він­ниччині. Неподалік від Києва облаштував цех переробки равликів.

— Спершу збирався організувати кролячу ферму. Потрібно було півмільйона гривень. Якось побачив заморожених равликів у рибному ресторані в Києві. Почав цим цікавитися, вивчати. ­Попросив друга-далекобійника привезти з Латвії живих. Із перших 50 кілограмів за три роки виростив 700 штук. Улітку в їхньому раціоні є трава. Підгодовуємо овочами та фруктами. Щоб виробити свою технологію, витратив три роки. Збуваємо від 50 до 500 кілограмів равликів на місяць. Плануємо розширювати переробку до однієї тонни. Будемо постачати в Євросоюз.

Найдорожче продаємо ікру равликів. 50 грамів коштує 1850 гривень. В Європі ціна за 50 грамів — від 60 до 350 євро, залежно від виду молюска. Збираюся відкрити також ферму з розведення жаб. Відходи від равликів приваблюють мух, якими жаби харчуються. У перспективі хочу почати виробництво французьких делікатесів. Також будемо організовувати гастрономічні тури на нашу ферму.

Кілограм равликів у супермаркеті коштує 1050–1200 гривень.

Зараз ви читаєте новину «50 грамів равликової ікри коштують 1850 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути