Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2013 05:15

"Знаю точно, що все натуральне"

Автор: фото: Ярослав ТИМЧИШИН
  Продавець Ірина Демкович розливає у склянки фірмовий молочний коктейль Львівського кафе ”Пінгвін”. Порція коштує п’ять гривень
Продавець Ірина Демкович розливає у склянки фірмовий молочний коктейль Львівського кафе ”Пінгвін”. Порція коштує п’ять гривень

Найстаріше у Львові кафе "Пінгвін" працює на просп. Свободи з 1960 року. Тут продають фірмове морозиво із поливкою та молочні коктейлі. Можна замовити алкогольні напої та з'їсти канапку чи тістечко. Основні клієнти закладу — старші люди й туристи.

— Усі ті "макдональдзи" і "челентано" тільки дітей балують і хімією накачують, — розповідає Андрій Зачепа, 38 років. Зайшов із донькою Аліною після школи. Бере собі 50 г "Закарпатського" коньяку, канапку із сиром, дитині — морозиво. — Сюди мене ще батько водив. Знаю точно, що все натуральне. Контингент відповідний цінам — самі пенсіонери. Тут можуть собі дозволити шиконути — на більш як 100 гривень хоч би й хотів, та не посидиш.

Кілька років тому в приміщенні зробили ремонт. Дерев'яні вітражні вікна замінили на сучасні металопластикові. У залі замість важких залізних столів поставили легкі пластмасові столики та крісла. Прибрали "стоячі" місця. На полицях барної стійки, прикрашених паперовими серветками, виставлені солодощі, спиртні напої. Під кожним висять паперові цінники, написи виведені кульковою ручкою. У вівторок по обіді із 12 столиків зайняті три.

— Я тут купував морозиво ще по 20 копійок, — 73-річний Роман Бабій замовляє у продавця три кульки цього десерту з варенням. — Ми з жінкою тільки сюди й ходили. Коли вона вагітна була, на збереженні у лікарні лежала, закомандувала: "Хочу морозива з "Пінгвіна". Взяв 3-літрову банку і побіг сюди. Дівчата наклали в банку три порції, залили варенням, на таксі поїхав у роддом. Доки довіз — розтало, але жінка випила як коктейль.

Роман Павлович дає 15 грн. Сідає біля вікна. У "Пінгвіні" — найнижчі ціни в центрі міста. Кулька морозива із смородиновою поливкою коштує 5 грн, із шоколадною стружкою — 5 грн 70 коп. 50 г горілки — 4 грн, сік — 3 грн, кава — 5 грн. Гарячих страв не готують.

З-за столика підводяться двоє літніх жінок. Порожні креманки з-під морозива забирає прибиральниця, витирає насухо стіл рушником.

— Наступного разу я угощаю, — витирає губи носовичком відвідувачка у зеленому светрі. — Може, попробуємо те вино за 2,50? Казали, що дуже добре. Як церковне солодке.

— А я спечу сирника, пару кусочків візьму сюди, дівчат пригощу. До вина буде, — відповідає подруга.

Продавець Ірина Демкович готує коктейль в апараті "Воронеж-2" 1972 року випуску. Вона у синьому фартуху в білий горошок і високому ковпаку. Змішує вишневий сироп, молоко і морозиво. У яких пропорціях — не каже.

— Рецепт нашого коктейлю багато разів хотіли і випитати, і викупити, — пояснює. — Фірмове морозиво і коктейлі продаємо 53 роки. У нас справжнє морозиво, із молока, на Львівхолоді замовляємо. Я усіх клієнтів в обличчя знаю. Письменник Роман Іваничук часто заходить, любить морозиво із поливкою і посипане шоколадом. Народний артист Степан Степан щойно був, коктейль пив. До нас взагалі увесь оперний театр ходить. І уродини святкують, і прем'єри. Тоді закриваємося зсередини.

— Я тут працюю більше 30 років, колектив із тих часів майже не змінився, — розповідає директор Валентина Терезюк, 77 років. — На початку 2000-х мали конкурентів — кафе "Сніжинка", "Снігуронька". Тепер їх усі позакривали. Останньою не стало п'ять років тому кондитерської "Корона" навпроти пам'ятника Шевченку. Усі клієнти стали нашими. Безліч разів бізнесмени пропонували і ресторан тут зробити, і кав'ярню модну. Усіх місце навпроти оперного приваблює. Але ми і так не збиткові, от недавно диплом з Києва отримали за добрі економічні показники. "Хрест пошани" дадуть. У святкові дні й вихідні черги бувають аж до дверей.

Замість капелюхів продають китайську біжутерію

Останніми роками у Львові закрили понад 10 закладів, які працювали від радянських часів. Основна причина — нерентабельність і дорога оренда. Усі були розташовані в центрі міста. 10 років не діє перукарня "Чарівниця", що була на вул. Франка. Рік тому не стало найстарішої в місці антикварної крамниці на вул. Староєврейській. Зараз приміщення на ремонті. Кажуть, там хочуть відкрити ресторан. Півтора місяця тому закрилася крамниця на вул. Театральній, у якій із 1950-х виготовляли капелюхи на замовлення. Зараз на її місці — магазин китайської біжутерії.

Зараз ви читаєте новину «"Знаю точно, що все натуральне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути