понеділок, 15 серпня 2011 00:15

"Зареєструвати дитину в садочок можна буде тільки по інтернету"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  На посаді начальника Львівського міського управління освіти Володимир Огура працює з квітня. За нововведення, які запроваджує, його називають реформатором
На посаді начальника Львівського міського управління освіти Володимир Огура працює з квітня. За нововведення, які запроваджує, його називають реформатором

Від жовтня у Львові ліквідують відділи освіти при райдержадміністраціях. Школи напряму підпорядковуватимуться міському управлінню. Таке вперше запроваджують в Україні. Його ініціатор — начальник Львівського міського управління освіти 40-річний Володимир Огура.

Його призначили на посаду в квітні. Огура прийшов у мерію з бізнесу— має приватну школу "Ерудит".

Освітяни хвилюються, що ваше нововведення призведе до скорочень.

— Ніхто без роботи не залишиться. Спеціалісти з районів працюватимуть у відділах управління. Навіть сантехніки та електрики перейдуть до нас, вони матимуть свій автомобіль і зможуть швидко реагувати на проблеми у школах. Директорів шкіл також звільняти не будуть, на це нема жодних підстав.

Які основні плюси системи?

— Створимо електронну базу. У ній будуть усі міжнародні проекти, доручення, контакти громадських організацій. Я й директори шкіл будемо це все одночасно бачити.

Зможемо заощадити кошти. Поряд є два садочки. Межа районів проходить між ними. Бурячки, капуста і морква коштують для одного 5, а для іншого — 10 гривень. Кожен район міста має тендер на харчування. Коли я працював начальником відділу освіти Галицького району, нам треба було закупити твердий сир на цілий рік. Район бере на 200–300 тисяч гривень. Я звернувся до виробника, він готовий був спустити ціну на 40 відсотків, якби я замовив більшу партію. Більше району не треба.

У Європі так і працюють. У Кракові 500 закладів освіти, у нас — 260. Так ось на ці 500 закладів там є одне управління освіти, де працюють 50 службовців і 100 бухгалтерів.

Ви запропонували формулу розрахунку вчительських ставок. Чому виконком її не затвердив?

— Ця формула зараз на розгляді у Кабміні. Думаю, її приймуть на державному рівні. За нею можна буде точно розрахувати потребу у вчительському складі. Директору не треба буде індивідуально переконувати чиновника, що йому потрібна ще одна ставка вчителя. Розрахував за формулою — і все. Школа повинна мати одного директора, одного заступника, навіть якщо у ній із десяток учнів. І не менше ніж півставки психолога і півставки соціального педагога. Тепер не буде домовленостей. При прийнятті на роботу "кульочки" (пакети, в яких дають хабарі. — "ГПУ") вже не гратимуть ролі.

Коли запрацює електронна реєстрація дітей до садочків?

— Із вересня. Зареєструвати дитину можна буде тільки в електронному вигляді, по інтернету. Комп'ютер відсилає вам на мобільний СМС, що ви зареєстровані. Таке ж повідомлення приходить в управління освіти і в той садочок. База відкрита для всіх. Одночасно можете зареєструвати дитину у трьох садочках. Принести документи треба протягом п'яти днів після повідомлення. Інакше вас викреслять із бази.

Чому класні приміщення ремонтують коштом батьків?

— Фінансування галузі освіти Львова в останні роки, повірте, велике. 32 мільйони торік, 34 нині вклали в покращення умов. Але на все не вистачає. Зробили котельню, на вікна забракло. Якщо є п'ятеро батьків, які хочуть їх поставити, хай помагають. Але вони не повинні від інших вимагати такої ж допомоги. Бо є ще п'ятеро, які взагалі не мають можливості здати гроші.

Що робити батькам, коли учителі й вихователі натякають на подарунки?

— Прийти до мене. Я ніколи не піду з роботи, доки не прийму всіх, хто є в приймальні. Але кажуть: от у нас таке-то діється, але я себе називати не буду. Ну тоді і я не можу рішення приймати. Бо так само "без називати" і на мене можуть наговорити. Не бійтеся. Я залагоджу конфлікт.

Форми для першачків середньої якості в магазинах коштують 300–400 гривень. Де їх можна купити без націнки?

— Цим питанням має займатися директор школи. Повинен з батьками радитися, у що мають вдягатися діти. Шкільний одяг має бути зручний і одного кольору. Це не обов'язково має бути стандартна форма. Замість піджака — светр. Батькам раджу найперше купувати добре харчування, доброго зошита і ручку, доброго м'яча. А не дорогий одяг.

Батьки подарували акваріум

Приватна школа Володимира Огури "Ерудит" — одна з найдорожчих у місті. Навчання у початкових класах коштує 1800 грн на місяць. За ці гроші діти харчуються раз на день, отримують книжки, зошити, щоденники та канцелярське приладдя. В "Ерудиті" навчаються діти мера міста Андрія Садового, а також син Огури 12-річний Ярема.

Володимир Огура закінчив Львівську школу №63 із відзнакою, здобув спеціальність "фінанси та кредит" в університеті ім. Франка.

У робочому кабінеті Володимира Любомировича великий акваріум, там плавають барвисті рибки.

— Риби — то моє захоплення. Колись малим так просив батьків купити мені акваріум. Ото подарували, на день народження у 40 років, — сміється.

 

Зараз ви читаєте новину «"Зареєструвати дитину в садочок можна буде тільки по інтернету"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути