пʼятниця, 03 червня 2011 02:00

За побиття дружини можуть посадити на вісім років

"Чоловік як нап'ється, зразу з кулаками до мене. То борщ пересолений, то штани недопрасовані. А минулого тижня вчепився, що я його 20 гривень забрала. Сам десь сховав і забув де. Та й давай мене по голові бити.

Дітей у хаті не було, на вулиці бавилися. Я до сусідки побігла, міліціонерів викликала. Ті приїхали аж через три дні, забрали чоловіка в райвідділ. Хтіли виписати штраф, але він дав їм сто гривень і додому приїхав. А тоді знов мене побив. Дітися не маю куди, бо з трьома дітьми живемо в його хаті. Міліцію кликати більше не буду. А для чого? Щоб останні гроші з хати винести?"

Розповідає 40-річна Зоряна із Мостиського району на Львівщині. Не хоче називати прізвища. Боїться чоловіка.

— Якщо є випадки, коли працівники міліції ігнорують виклики жінок, треба писати скаргу до обласного управління. Не приїздити вони можуть, лише коли конфлікт у сім'ї вже вичерпаний і їх про це повідомили, — пояснює 40-річний Василь Хома, начальник дільничних інспекторів Львівського обласного управління міліції.

— Жінки не повинні ігнорувати побої вдома. Якщо насильник завдав дружині простих синців, його оштрафують до 50 неоподаткованих мінімумів (850 грн. — "ГПУ") або відроблятиме громадські роботи. За середньої тяжкості побоїв світить до трьох років тюрми, за тяжкі — п'ять-вісім. Якщо чоловік заплатив штраф, а потім знову побив дружину, це вже кримінал. Треба знову викликати міліціонерів, знімати побої, писати заяву в суд.

З початку року за насильство в сім'ї львівські правоохоронці притягли до відповідальності 2700 людей.

— Крім фізичних насильств, у наших сім'ях дуже поширені емоційні та психологічні. Коли чоловік морально вбиває свою жінку, говорячи: "Подивися, на що ти схожа. Мені соромно з тобою йти між люди", терпіти цього не можна. Це може призвести навіть до самогубства, — говорить 63-річна Світлана Біляєва, головний психолог центру "Жіночі перспективи". В офісі організації на просп. Чорновола, 36 надають юридичну, психологічну поміч. Працює й цілодобовий притулок, де жінки можуть заночувати.

У Львівській області є кілька центрів допомоги потерпілим від насильства в сім'ї. Послугами юриста і психолога можна скористатися у  "Карітасі" на вул. Озаркевича, 4, "Регіональному центрі соціальної адаптації" на вул. Франка, 1, Фонді святого Володимира на вул. Городоцькій, 310. У Дрогобичі на вул. Шептицьких, 7 діє "Центр матері і дитини". Жінки з дітьми можуть там пожити півтора року. Притулок до трьох місяців надають у центрі соціально-психологічної допомоги на вул. Коновальця, 103 у Львові.

Зараз ви читаєте новину «За побиття дружини можуть посадити на вісім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути