понеділок, 20 травня 2013 07:30

"За оренду плачу гривню на рік"

— 20 років тому у Львові було понад 60 книгарень. Зараз утричі менше. Приміщення перетворили на магазини, кав'ярні. На місці "Просвіти" на вулиці Винниченка депутат відкрив кафе-читальню "Кабінет". На Богдана Хмельницького діяла "Читальня", тепер секонд-хенд. На площі Ринок була стара книгарня, в якій колись працювала дружина Івана Франка, тепер там "Копальня кави". У колишній "Військовій книзі" на проспекті Свободи продають бігмаки, — каже голова Асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк, 57 років.

Він — власник найбільшої в Україні книжкової гуртівні, яка діє на вул. Зеленій. Три роки тому на вул. Бандери відкрив книгарню ім. Богдана-Ігоря Антонича.

З'являються у Львові книжкові крамниці?

— За останні роки відкрили книгарню "Є", "Книгарню на Федорова",  кілька магазинів мережі "Літера", "Дім книги". Всі, що зараз є, — у центрі міста. На Сихові, Майорівці чи Левандівці неможливо купити чтиво. Магазинчиків, де, крім книжок, продають інші товари, я не рахую.

Яка ситуація в області?

— Маємо зо два десятки книгарень. У Буську, наприклад, книжку можна купити лише у базарні дні на розкладачці. Асортимент відповідає місцю продажі. У Стрию є невеличкі прилавки в кінці торгових рядів магазину. Для порівняння, у Бучачі Тернопільської області — аж два книжкові магазини по сусідству. Асортимент там однаковий, не можуть ніяк домовитись, аби не конкурувати. У більшості районів літературу купити ніде. Та й не потрібна вона селянам. Вистачає роботи влітку, на крайній випадок є бібліотека.

Чи вигідний книжковий бізнес?

— Так, якщо за оренду площі не потрібно платити. Для цього треба співпрацювати із владою, аби надала книгарні статус комунальної. У книгарні імені Богдана-Ігоря Антонича всі книжки — українською. Плачу гривню на рік. Має бути приміщення в центрі, широкий асортимент, привабливий інтер'єр і зацікавлені у продажу продавці. Зараз мало відкрити книгарню, закупити товар. Треба креативити. Наприклад, двоповерхова "Є" на проспекті Свободи — там і читальня, і магазин водночас. Організовують зустрічі з авторами, презентації. Тож попри високі ціни, клієнти завжди є. Львову бракує тематичних книгарень. Колись усі лікарі області йшли на площу Ринок у "Медичну книгу". Зараз змушені шукати цю літературу через інтернет.

Що читають львів'яни?

— Те, що найбільше рекламують. Був скандал через вірші  Винничука — почали замовляти його книжки. Щось там Матіос порівняла із фалосом — розкуповують її. Церква заборонила читати Дена Брауна — 100 штук замість 20 на тиждень продавали. Традиційно модні дешеві російські романи. Завжди беруть дитячу літературу, сувенірні книжки на подарунок, альбоми.

Зараз ви читаєте новину «"За оренду плачу гривню на рік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути