четвер, 23 жовтня 2008 18:16

Виставку про Львів показали в берлінській синагозі

Виставка "Львів виходить у світ" відкриється у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи на вул. Академіка Богомольця, 6, у четвер. Експозиція створена у Берліні й має назву "Во іст Львів?" ("Де є Львів?"). Протягом кількох місяців вона експонувалася у приміщенні давньої синагоги.

— Виставка присвячена місту, зруйнованому Другою світовою війною. За словами письменника й уродженця Львова Леопольда Унгера, воно було "містом трьох народів: поляків, українців та євреїв (не враховуючи вірмен, караїмів, татар та інших), трьох прагнень, трьох філософій, мов, релігій і нескінченної кількості конфліктів", — говорять організатори. — Ця виставка про місто, у якому мешкали люди, що належали до різних етнічних спільнот, культура та релігія яких взаємоперетиналися та впливали одна на одну. Цього міста уже немає. Війни і насильство зруйнували його культурне розмаїття. Єврейське населення загинуло від рук нацистів, польських мешканців примусово переселив радянський уряд після Другої світової війни, а багатьох українців репресовано. Але є пам"ять про нього, місця, з ним пов"язані, тексти й історії, що його символізують та про нього нагадують. Є також місця, пам"ять про які втрачена.

У підготовці виставки взяли участь історики і художники з різних країн. Львів"янка Олена Турянська виготовила зменшену паперову копію салону оперної співачки Соломії Крушельницької. Юрко Кох підготував композицію "Львівська рекламна колонка", зібрану зі старих фотографій міста і власних картин. Сюзанна Лаутербах із Тель-Авіва представила власні фото Львова — чорно-білі знімки, зроблені 1992 року, та кольорові, створені торік. Німець Сільке Гьоес зробив фотографії львів"ян, які виїхали зі Львова до Берліна у 1990-х роках.

У будні виставка працюватиме з 10.30 до 17.30, у середу до 21.00. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Виставку про Львів показали в берлінській синагозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути