четвер, 28 квітня 2011 18:38

"Відкладати гроші треба зразу, як тільки дізналися про вагітність"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Лікар-гінеколог жіночої консультації львівської міської поліклініки №2 Анна Білик показує майбутнім мамам, як правильно має народжуватися дитина
Лікар-гінеколог жіночої консультації львівської міської поліклініки №2 Анна Білик показує майбутнім мамам, як правильно має народжуватися дитина

— Я б не сказала, що через збільшення допомоги жінки стануть масово народжувати. До мене на заняття 6–15 вагітних приходить. Усі свідомі люди, розуміють, що витрати все рівно швидше ростуть, ніж ті виплати, — каже 31-річна Анна Білик, акушер-гінеколог жіночої консультації міської поліклініки №2 на вул. Симоненка у Львові. У середу зранку веде до просторої зали. Тут на 10.00 збираються вагітні.

— Сьогодні будемо вчитися, як поводитися під час пологів, — звертається Анна Ігорівна до майбутніх мам. — Як правильно дихати під час потуг, як тужитися, що зробити, аби менше відчувати біль. Це й дозволить народити дитину без ускладнень, розривів.

Посередині кімнати виставляє великі гумові кульки. Просить вагітних сідати зверху. По черзі підходить до кожної. Показує, як правильно мають рухатися. Жінки недоладно повторюють за лектором. Крутять сідницями на м'ячі, сміються.

Курси з відповідального батьківства в державних поліклініках проводять безкоштовно. У приватних закладах треба заплатити від 15 грн за одне заняття.

— Не розумію жінок, які ходять до приватників, — знизує плечима 25-річна Світлана Жученко. Вона на сьомому місяці вагітності. — Тут задурно навчать усього необхідного. Зараз такий період, що треба економити на всьому, навіть вагітним. Дорого все страшно. На вітаміни ледь стягуєшся — банани 16 гривень, яблука 14. Уже про медикаменти не кажу.

— Тепер виплати за народження дитини збільшили. То вже як народимо — можна буде собі і фрукти дозволити, — заспокоює 25-річна Ірина Роган. — Сподіваюся на ці гроші. Навіть пологовий обираю, який подобається, а не який менше коштує. Хочу, щоб лікар дбайливий був, уважний, професіонал.

— Так грошей усе рівно не дають до родів, а вже пізніше. Та й розіб'ють їх на роки. Будуть кожного місяця по пару сотень видавати. Доки виплатять, інфляція все проглотить. У нас ціни ростуть щодня. Через два роки за 100 гривень дитині вже нічого не купиш, — говорить 34-річна Ірина Будинчук. — Надіятися на ті гроші не варто. А як зміниться влада, то їх узагалі скасувати можуть.

— Відкладати на дитину треба зразу, як тільки дізналися про вагітність. У мене буде вже друга дитина. Із досвіду знаю, як тільки маля народиться — грошей не злічиш. Ще от не народив, а витрат на кожному кроці: лікарі, консультації, аналізи, УЗД, одяг для вагітних, —  загинає пальці львів'янка Леся Павліш, 26 років. Працює маклером в агентстві нерухомості. — Я зараз на восьмому місяці, а ще підробляю. Чоловік влаштувався на дві роботи. Треба мати в запасі хоча б 20 тисяч. Із дитиною рік посиджу, а тоді знову на роботу. Свекруха бавитиме.

Із 9 квітня розмір допомоги при народженні дитини зріс майже вдвічі. За первістка держава виплачує 24 960 грн, за другу дитину — 49 920, а за третю і кожну наступну — 99 840 грн. Одразу дадуть лише 8320. Решту виплачуватимуть рівними частинами. Якщо дитина перша — протягом 24 місяців, друга і третя — 48 та 72 відповідно.

— Визначаючи розмір допомоги, беруть до уваги кількість новонароджених і усиновлених дітей, — каже 54-річна Катерина Безнощак зі Львівського обласного управління соціального захисту. — Якщо жінка народила другу дитину, але раніше відмовилася від виховання першої — допомогу виплатять як на першу дитину. При народженні двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їхнього числа вважається наступною. Для отримання допомоги жінка повинна подати документи в управління соціального захисту за місцем проживання. Має бути заява, копія свідоцтва про народження та витяг із Державного реєстру актів громадянського стану про народження дитини для виплати допомоги. Останній надає відділ реєстрації актів громадянського стану. Замість цього витягу можна подати довідку для призначення допомоги зі сільської, селищної чи міської ради. Треба також довідку про склад сім'ї, копії свідоцтва про народження інших дітей. Опікуни подають копію рішення про усиновлення.

Зараз ви читаєте новину «"Відкладати гроші треба зразу, як тільки дізналися про вагітність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути