понеділок, 30 травня 2011 06:30

Ведмідь вимагав у селян хліб

Роман Смірнов, 20 років, із села Орів Сколівського району Львівщини 19 травня в місцевому лісі натрапив на гадюку. Вона вкусила його за палець на нозі. Тиждень селянин провів у реанімаційному відділенні Сколівської центральної райлікарні.

— Романа вкусила гадюка звичайна. Він не взяв це собі до уваги. До вечора почав весь опухати. Мати викликала "швидку", — розповідають в Орівській сільській амбулаторії.

— Зараз йому вже легше. У нашому селі цього року це перший випадок, коли кусає змія.

— Гадюка звичайна — це єдиний отруйний плазун, який є в лісах Львівщини. Вона водиться в основному в гірських районах — Сколівському та Турківському. Небезпечна навесні, коли в неї шлюбний період. Обороняється, коли на неї випадково наступити. Отрута її сильна, призводить до набряків, омертвіння тканин, — говорить 53-річний Володимир Лєснік, викладач кафедри зоології Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Каже, тепер слід остерігатися також кліщів, улітку їх у лісах багато. Кліщі є носіями енцефаліту, хвороби Лайма.

— На Старосамбірщині виникла нова проблема — ведмеді, — каже Лєснік. — В одному селі ведмідь перегороджував мешканцям дорогу, доки ті не кидали йому буханець хліба. Зате вовки втихомирилися. Вони нападають лише взимку, коли голодні.

У річках та озерах Львівщини немає отруйних риб.

— Рибалки часто колють руки об йоржиків, але це викликає лише болюче відчуття. Шкоди здоров'ю не завдає, — говорить зоолог. — У воді живуть клопи твердокрилі. Вони жалять болючіше, ніж шершні. Часто діти біжать купатися на неглибоку річку. У таких калабанях мешкають плоскі черви — церкарії, викликають церкаріальний дерматит. З'являється висипка на тілі, схожа на опіки кропивою, свербить. Температура тіла може піднятися до 40 градусів.

Небезпечними можуть бути гусениці. Їхні волоски викликають набряклість. Жителям Жидачівщини слід остерігатися павуків-тарантулів. Вони в цей період мають багато отрути.

Зараз ви читаєте новину «Ведмідь вимагав у селян хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути